Varvet river – och bygger nytt

Karlskrona Artikeln publicerades
Så här skisserna ut på den nya kontorsbyggnaden som byggs innanför murarna.
Foto:Saab Kockums
Så här skisserna ut på den nya kontorsbyggnaden som byggs innanför murarna.

Nu lämnar Saab Kockums sitt gamla kontorshus på Amiralitetsgatan – för att i stället bygga ett helt nytt, "innanför murarna" på Väster Udd.

Samtidigt flyttas varvsentrén till Chapmansplan.

Det har talats om det länge, men Saab Kockums har valt att inte kommentera kring ryktena om att lämna kontorshuset utanför den så kallade 17:s Port. I dag arbetsplats för cirka 250 Saab Kockums-anställda.

Men nu bekräftar företaget att fastigheten, som är på cirka 8 000 kvadratmeter, just lagts ut för försäljning.

– Det ingår i vår modernisering av hela varvet. Just nu bygger vi om entrén vid Chapmansplan, som blir den nya entrén för alla transporter till varvet, och i den ingår ett helt nytt hus för de väktare som i dag finns i vår nuvarande entré på Väster Udd, berättar Helena Dahlberg, kommunikatör på Saabs Presscenter, för Sydöstran.

Innanför Väster Udd-entrén byggs nu i stället varvets nya kontorshus, som kommer att se ut ungefär som på bilden intill, men med ytterligare en våning.

– Det ska stå klart 2019, och påbörjas så snart den befintliga byggnaden rivits. I huset kommer det att finnas plats för de 250 anställda som i dag sitter i vårt nuvarande kontorshus på Amiralitetsgatan, inklusive en sluss och reception, berättar Helena Dahlberg.

En orsak till att man nu säljer, och bygger nytt, är att det befintliga kontorshuset ligger utanför varvet.

– Men det svarar heller inte längre upp till den bild vi vill ge av det företag som bygger världens modernaste ubåtar. Vi vill mer, säger Helena Dahlberg.

Några prislappar på de olika projekten, den nya entrén och det nya kontorshuset, vill hon inte ge. Inte heller hur mycket man hoppas få för det befintliga kontorshuset – som bland annat har förekommit i diskussioner om mer än välbehövliga studentbostäder i stan. Eller mindre "förstabostäder" för unga karlskroniter som just kommit ut i förvärvslivet.

Ola Robertsson, kommunal planeringschef i Karlskrona, uppger att han i nuläget inte har några kommentarer kring att kontorshuset nu bekräftat är till salu.

– Det har ju varit uppe på pisten för, och självklart kommer vi att ta det under beaktande. Det ingår i de normala rutinerna, uppger han för Sydöstran.

Jörgen Larsson på AP Fastighetstransaktioner i Jönköping, som är mäklare i affären, tror inte att det ska bli så svårt att sälja kontorshuset.

– Inte med det centrala läget, säger han till Sydöstran.

Han vidgår emellertid att fastigheten hunnit åldras under sina femtio år, och att det krävs en hel del insatser. Smärre om den till exempel blir ett företagshotell, och mer genomgripande om den förvandlas till ett studentboende.– Och då krävs dessutom en ändring i detaljplanen. Som den står nu får den bara upplåtas till kontorsändamål, poängterar han.

Först om en eller ett par månader tror han att han har ett grepp om det seriösa intresset för byggnaden.