Samtal om grannsämjan kring Östersjön

Blekinge Artikeln publicerades
Allan Widman, Niklas Wiklund, Simonas Gentvilas och Yury Kazhura är några av talarna på årets Pax Baltica.
Foto: Joel Petersson
Allan Widman, Niklas Wiklund, Simonas Gentvilas och Yury Kazhura är några av talarna på årets Pax Baltica.

Med eller utan landshövding – på torsdagen inleddes likväl årets upplaga av Pax Baltica på residenset i Karlskrona. Försvarspolitik och relationen med våra grannländer i öst stod då i fokus.

Landshövding Sten Nordins plan kunde på grund av morgondimman inte landa på flygplatsen i Kallinge utan fick återvända till Arlanda. Nordin kunde därför inte vara på plats när Pax Baltica inleddes på torsdagsförmiddagen.

Närvarande var däremot några av årets talare; riksdagsledamoten och ordförande i försvarsutskottet Allan Widman, försvarsdebattören Niklas Wiklund, litauiske parlamentarikern Simonas Gentvilas samt statsvetaren och diplomaten Yury Kazhura.

Temat för årets konferens är ”Goda grannar – kan de lita på oss?” och tämligen snart kom diskussionen att handla om det försvarspolitiska läget och relationerna i Östersjöområdet.

– Omvärldsläget har fortsatt att försämras sedan 2014 och det politiska klimatet i Europa och världen i stort präglas av populism och nationalism. Det har i sin tur lett till en ökad militär aktivitet i närområdet. Sverige måste därför återta sin förmåga till civilt och militärt försvar, säger Allan Widman.

För Simonas Gentvilas, som är från Litauen, är den försvarspolitiska stämningen synnerligen påtaglig med Ryssland som granne.

– De senaste åren har samtliga länder i Baltikum ökat sina försvarsanslag då man förstått att vi måste försvara oss själva om något skulle hända, säger han.

Pax Baltica inleddes på torsdagen i Karlskrona. Från vänster Allan Widman, Niklas Wiklund, Simonas Gentvilas och Yury Kazhura.
Foto: Joel Petersson
Pax Baltica inleddes på torsdagen i Karlskrona. Från vänster Allan Widman, Niklas Wiklund, Simonas Gentvilas och Yury Kazhura.

Enligt Allan Widman bör inte Sverige räkna med hjälp från Nato i händelse av krig så länge vi inte är medlemmar.

– Vi kommer i så fall bara att få hjälp om det ligger i Natos direkta intressen. Ett medlemskap är nödvändigt och tillräckligt för att få den tryggheten, säger han.

Den uppfattningen delas av Niklas Wiklund, yrkesofficer och försvarsdebattör.

– Vi har ett litet försvar, men av hög kvalitet. Det främsta vi kan erbjuda i en eventuell konflikt är ändå just territorium och vårt strategiska läge. Sverige har en ständigt ökande strategisk betydelse i Östersjöområdet, konstaterar han.

Inga-Lena Fischer, ordförande för Allmänna försvarsföreningens Blekingeavdelning, ledde torsdagens utfrågning.
Foto: Joel Petersson
Inga-Lena Fischer, ordförande för Allmänna försvarsföreningens Blekingeavdelning, ledde torsdagens utfrågning.

Det första Kungsholmsseminariet, det som senare blev Pax Baltica, genomfördes 1989 och nästa år firar man 30 år. Årets konferens pågår till och med fredag. Moderator för samtalen är Anna Wieslander, generalsekreterare för Allmänna försvarsföreningen och Nordeuropachef för den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.

Yury Kazhura är statsvetare och ledarskapskonsult. Han lyfte vid torsdagens möte fram vikten av dialog och förståelse för goda relationer i en komplex situation.

– Det finns vissa saker här i världen som man inte kan välja, till exempel sin familj men också sina grannar. Vi måste jobba på att bygga relationer med varandra om vi ska trivas ihop. Relationerna mellan länder byggs på ungefär samma sätt som mellan människor. Till slut handlar det trots allt om att ha en dialog och att någon måste ta första steget, säger han.

Inte bara försvar och säkerhet var på tapeten under torsdagens diskussion.

– Miljön kan bli en viktig fråga som enar oss. Medvetenheten har ökat dramatiskt i exempelvis Ryssland och praktiska frågor är nu mer i fokus. Det kan sporra till ytterligare dialog, säger Yury Kazhura.

Fakta

Årets talare på Pax Baltica

Allan Widman

Gör: Liberal riksdagsledamot och ordförande i försvarsutskottet.

Tal: ”Omvärldsläget kan inte vänta”.

Övrigt: Advokat från Malmö som är född i Karlskrona. Sitter i riksdagen sedan 16 år och kapten i reserven. Ledamot av Försvarsberedningen.

 

Niklas Wiklund

Gör: Försvarsdebattör och skribent.

Tal: ”Försvarsbehov vs omvärldsutveckling – har vi tagit det försämrade säkerhetsläget på allvar?”.

Övrigt: Officer i flottan och känd som debattör under pseudonymen ”Skipper”. Har i dag en Sveriges mest lästa bloggar med försvarsrelaterat innehåll. Under flera år försvarskolumnist på Svenska Dagbladet.

 

Simonas Gentvilas

Gör: Liberal parlamentariker från Litauen.

Tal: ”Baltikum firar 100 år självständighet. Hur skall vi bevara stabilitet nästa 100 år?”.

Övrigt: Ursprungligen från Klaipeda och tog som utbytesstudent studentexamen i Karlskrona 1994. Har varit direktör för kommunförbundet i Västra Litauen. Behärskar åtta språk.

 

Yuru Kazhura

Gör: Statsvetare, diplomat och ledarskapskonsult.

Tal: ”Sverige ur ett östligt perspektiv”.

Övrigt: Ursprungligen från Minsk i Vitryssland. Har studerat på BTH, Stockholms universitet och Militäruniversitetet i Moskva. Har forskat inom den ryska politiska marknaden och den politiska eliten.

 

Martin Andersson

Gör: Professor i industriell ekonomi på BTH.

Tal: ”Goda relationer genom internationell handel”.

Övrigt: Verksam på Entreprenörskapsforum i Stockholm och knuten till Institutet för Näringslivsanalys. Sitter i det vetenskapliga rådet för Tillväxtanalys, som utvärderar och analyserar svensk tillväxtpolitik.

Visa mer...