"Hon var en av de stora"

RONNEBY/BLEKINGE Artikeln publicerades
Sångerskan Carina Jaarnek från Ronneby blev 53 år gammal. Hon debuterade redan som tolvåring i tv-programmet "Nygammalt" som solist i gruppen Frösöflickorna.
Foto:Arkiv
Sångerskan Carina Jaarnek från Ronneby blev 53 år gammal. Hon debuterade redan som tolvåring i tv-programmet "Nygammalt" som solist i gruppen Frösöflickorna.

Dansbandsexperten Thomas Deutgen minns sångerskan och vännen Carina Jaarnek.

– Hon var en hårt arbetande sångerska och kapellmästare med väldigt mycket egna låtar och en tydlig profil. Innan hon började trappa ner för några år sedan var hon en av de stora.

Ronnebys och Blekinges dansbandsstjärna Carina Jaarnek är död i en ålder av bara 53 år.

Hon var en välkänd och omtyckt artist i hemlänet och skulle ha deltagit i MTF:s (Mag- & Tarmföreningen) årliga välgörenhetsarrangemang Cabaré i Konserthusteatern i Karlskrona den 23 januari, tillsammans med dansbandet Wizex.

Maken Niels Kvistborg bekräftade under söndagen till tidningen Aftonbladet att sångerskan avlidit efter en hjärnblödning.

Kvistborg säger till Expressen att Carina Jaarnek drabbades av en hjärnblödning i sin bostad på lördagskvällen. Tidigare under dagen hade hon varit och hälsat på sin dotter. Enligt maken hade hon inte visat några sjukdomstecken innan.

– Hon hann precis innanför dörren. Hon föll till golvet och sedan var hon borta, säger han till tidningen.

Hon fördes till Södersjukhuset i Stockholm men hennes liv stod inte att rädda.

Den populära sångerskan var uppvuxen i Ronneby och förblev Blekinge trogen under många år även sedan karriären tagit fart och hon blivit ett namn i hela dansbands-Sverige.

Dansbandsexperten Thomas Deutgen som bland annat leder programmet "Tack för dansen" på TV4 fick beskedet om Carina Jaarneks bortgång på söndagseftermiddagen.

– Det kom överraskande. En sådan sjukdom går ju så fort, säger han.

Thomas Deutgen och Carina Jaarnek lärde känna varandra genom jobbet. Och med tiden blev de goda vänner.

– Hon var faktiskt den allra första artisten som jag bokade och sedan dess har vi både jobbat ihop och umgåtts privat. Framförallt när jag var ny i Blekinge och hon fortfarande bodde kvar i Kallinge. Vi har haft väldigt roligt ihop, säger Thomas Deutgen.

Som dansbandssångerska kommer Thomas Deutgen att minnas Carina Jaarnek som en av de stora.

– Hon var en hårt arbetande sångerska och kapellmästare med väldigt mycket egna låtar och en tydlig profil. Innan hon började trappa ner för några år sedan var hon en av de stora. Men jag vet att hon höll igång musiken även efter att hon slutat turnera och att hon med sitt nya liv, säger han.

Sydöstran träffade henne flera gånger och gjorde reportage och intervjuer. Carina Jaarnek debuterade redan som tolvåring i tv-programmet "Nygammalt" som solist i gruppen Frösöflickorna. Hon tävlade flera gånger i Melodifestivalen och var en av landets första kvinnliga kapellmästare med sitt band Carina Jaarneks Orkester.

Dansbandsprofilen Christer Peters, Karlskrona, beklagar att Carina Jaarnek gått bort i så unga år.

– Det är väldigt tråkigt att höra. Jag jobbade själv inte med henne, men jag beundrade hennes arbete. Hon var väldigt allsidig som artist, både inom dansbandsmusiken och country and western. Bland annat gjorde hon en uppmärksammad countryinspelning i USA.

Den sista tiden var hon inte lika aktiv på hemmaplan.

– Det var nog många som såg fram emot att se henne på scenen i samband med Cabarén i Karlskrona i veckan. Jag talade just med galans arrangör som var mycket bestört över att Carina avlidit. Ingen hade kunnat förutse något sådant, säger Christer Peters.

Hennes karriär började tidigt. På 70-talet medverkade hon i Frösöflickorna och under 80-talet i banden Bosse Påhlssons orkester och Alfstarz.

Hennes första svensktoppsplacering kom 1986 med låten "Natten tänder ljus på himlen" och 1994 tävlade hon i den svenska melodifestivalen tillsammans med sin bror, Mikael Jaarnek, med "Det är aldrig försent". 2002 tävlade hon igen med bidraget "Son of a liar".

Hon blev också känd för en hyllningsskiva till Elvis Presley och sina samarbeten med kända musiker och producenter. Hon jobbade bland annat tillsammans med Elvis Presleys musiker James Burton, Jerry Sheff, Glen D Hardin, Ronnie Tutt, Charlie Mc Coy, BB Cunningham, Billy Swan och Paul Burlison. Jarneek spelade även in låtar i Los Angeles där gitarristen Albert Lee medverkade.

Med sitt band Carina Jaarneks orkester kom hon till final 2000 i tävlingen Dansbandslåten med melodin "Minns du hur vi älskade".

Lokalt deltog hon vid många uppskattade evenemang och konserter genom åren.