Sannolikt är punkten nu satt

Karlskrona Artikeln publicerades

– Vår första reaktion är förstås besvikelse. Och kanske finns det också skäl att ta målet vidare till Högsta Domstolen. Det finns en del viktiga rättsfrågor vi ännu inte fått svar på.

Sydöstran når Nils Fagrenius när han just haft ett första samtal med sin klient; den 41-årige sportprofilen.

– Han blev förstås mycket besviken. I det stora hela blev ju utgången densamma som i tingsrätten, och med den domen var vi ju allt annat än nöjda, sammanfattar han.

– Men vi ska träffas igen när vi hunnit gå igenom domen och smälta domskälen ordentligt – och då tar vi ett beslut. Men – vi tycker spontant det finns frågor här som borde intressera HD.

Kammaråklagare John Dagnevik är förstås mindre besviken.

– Även om jag sörjer att hovrätten inte delade min mening om att det förekommande våldet var allvarligt nog att stå för sig själv är ändå påföljden kraftig och bra; sex års fängelse ä r mycket.

– Jag respekterar också rättens resonemang i vanmaktsfrågan, men jag tror inte lagstiftarna hade så mycket våldsinslag för ögonen när de tog sig an tvångsbrotten, varför jag nu hade hoppats på en dom med signalvärde. Vilket kanske bara det vore ett skäl att gå vidare till HD.

– Men frågan är för tidigt ställd. Att HD skulle komma till en annan slutsats i själva skuldfrågan är emellertid uteslutet, menar John Dagnevik – som f ö nu lämnar sin åklagartjänst på två år, för en specialisttjänst på polishögskolan i Växjö.