SD-politiker kände sig kränkta av S-utspel - ”Kulturen är under attack”

Karlskrona Artikeln publicerades
Elina Gustafsson (S).
Elina Gustafsson (S).

Under tisdagens kommunfullmäktige riktade Elina Gustafsson (S) kritik mot att SD inte satsar på kultur.

Utspelet rörde upp känslorna i salen.

– Håll i öronen nu. Den svenska kulturen är under attack. Den är under attack av de som själva kallar sig Sverigevänner. De som påstår sig vilja värna om den svenska kulturen. Det har vi sett prov på nu, sa Elina Gustafsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i talarstolen.

– Nu när de så kallade Sverigeovännerna tagit makten i flera svenska kommuner, då ifrågasätts kulturanslag och avfärdas som flum, stöd till folkbildning och lokala kulturaktörer skärs ner, sa Elina Gustafsson.

Det var under tisdagens debatt kring budgeten för Karlskrona kommun inom kultur- och fritidsnämnden som debatten hettade till.

Elina Gustafssons utspel fick flera SD-politiker att reagera.

– Jag känner mig attackerad. Jag har inte attackerat något förslag i vår nämnd och tycker alla förslag är viktiga för Karlskrona. Kulturen frodas i vår stad, sa Susanne Cederholm (SD).

– Jag hade inte tänkt att gå upp i denna debatt, men jag tänkte hörde jag rätt. Jag känner mig riktigt kränkt när du påstår att jag inte värna om den svenska kulturen, sa Robert Andersson (SD)

– Robert det var inte meningen att kränka dig, sa Elina Gustafsson.

S-politikern lyfte fram flera kultursatsningar i budgeten från S,C och L.

– Jag står här i dag och är stolt att representerar ett styre som ser vikten och värdet av rikt kultur- och föreningsliv.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.