SD-topp anmäldes för hets mot folkgrupp – frias av hovrätten

Karlskrona ,
Christopher Larsson.
Foto: Mattias Mattisson
Christopher Larsson.

SD-politikern Christopher Larsson frias från misstankarna om hets mot folkgrupp.

Det meddelade i dag hovrätten i sin dom.

I Tingsrättens dom friades Christopher Larsson från misstankarna om hets mot folkgrupp – men åklagaren valde att överklaga domen till hovrätten – i dag kom den domen som också friar SD-politikern.

”Hovrätten fastställer tingsrättens domslut utan några ändringar.”, står det i domen.

Hovrätten skriver i sin dom att hans uttalanden faller utanför det straffbara området.

Det var efter ett inlägg på Sverigedemokraternas lokala Facebooksida i november 2017 som Christopher Larsson, ordförande för SD i Karlskrona, polisanmäldes av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar. Christopher Larsson anmäldes och åtalades senare också misstänkt för hets mot folkgrupp.

I sitt inlägg satte Larsson samman den nybyggda minareten i Karlskrona med terrordåd, men han friades från brott av Blekinge tingsrätt i januari i år.

Tingsrättens dom överklagades av åklagaren Marie Lindström till Hovrätten över Skåne och Blekinge, och i slutet av september togs fallet upp för ny prövning.

Precis som under förhandlingarna vid tingsrätten har åklagaren yrkat på att Christopher Larsson fälls för inlägget – men han friades i dag när domen meddelades.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.