Sex tusen på största julmarknaden

Bubbetorp Artikeln publicerades
Sofie och Peter Leijon är på sjunde året i Bubbetorp med sina alpackor; marknadsveteranen Eros längst till höger har varit med senaste fem.
Foto:Maths Olsson
Sofie och Peter Leijon är på sjunde året i Bubbetorp med sina alpackor; marknadsveteranen Eros längst till höger har varit med senaste fem.

Många åker till Bubbetorps julmarknad varje år.

Alpackahannen Eros till exempel. För honom är det femte året i rad.

När vi kommer till Bubbetorp är nästan de första vi möter Sofie och Peter Leijon på promenad med sin alpackeflock från Högalunds alpackor.

– De ska stå i inhägnad sen, men det är bra att komma ut och röra på sig lite först.

I ett stånd strax intill hittar vi en annan djurkändis, klappkatten Sören Fernström, nyligen skildrad i film på www.sydostran.se, som sen spridits vitt och brett i sociala medier.

– Han är världsberömd över hela Sverige nu, säger matten Ann-Sofie Leveau.

Klappa katten för en krona-insamlingen har nu passerat halvmiljonsstrecket. 501 150 kronor närmare bestämt, visar Lars Neveau.

Sören Ferström själv verkar inte bry sig så värst. Han har pälsen kvar och ligger bara helt cool och tar emot klappar och ser kontot växa.

Vi knatar upp för backen. Vattenfallet har rejäl fart och det är nog rätt bra julmarknadsväder, ingen snö dock men ett par minus och ett grått frosttäcke på marken.

Oh Tannenbaum ljuder i högtalarna följd av White Christmas. Men de utrikiska inslagen är fler: Kroppkakor från Byxelkrok lockar ett stånd med helt djärvt i Blekingekroppkakans hemtrakter.

Kombinationen av Linslöjd och vapensmide i ett stånd verkar lite udda men har en naturlig förklaring, säger smeden Martin Merkel och berättar att det är hans sambo som tagit över Linslöjden i Bräkne-Hoby.

– Jag har mest smidet åt kampsportare och liknande tidigare, men nu har jag börjat med mer vanligt smide som också säljs i Linslöjden, säger han och visar krokar och adventsljus i form av vikingaskepp.

– Dem är jag nöjd med. Formen är precis som de riktiga långskeppen.

Inne i en av byggnaderna står pralinmakaren Joachim Malmsten:

– Alla andra har varit här i 20 år - jag är här första året, säger han och berättar att han inte fick plats hos Karin Meijer i år.

– Så nu testar jag här. Det verkar lovande.

Det är ofta på marknader man ser det nya först. Som björksavsglögg från Bjöfka gård i Småland.

Den smakar riktigt gott, friskt och inte så sött som en del annan glögg.

– Det är bara björksavens naturliga sötma i den, säger Emil Bergfeldt och berättar att man bara kan tappa björksaven under två, tre veckor på våren.

Få marknader utan en korvbil från Viktor Ohlssons i Bräkne Hoby. Christine Kihl Olofsson grinar till av hettan i en nygrillad isterbandsbit.

– Jag har försökt grilla kallt, men det tar sån tid, svarar Peter Grüner vid korvbilen och fortsätter raskt:

– Ska det vara prinskorv - max åtta kilo per kund! Hur många är ni runt julbordet? Räkna ett kilo per person! Och isterband?

Det blir ett kilo prinskorv. Och två isterbandspaket.

– Och sen ska det väl vara pressylta?

- Nähä du! svarar Christine Kihl Olofsson bestämt. Men tillägger:

– Vi blir 15 runt bordet så vi ska nog ändå ha ett kilo prinskorv till.

Mer kulinariskt. Inne i värmen i boningshuset säljer Caroline Håkansson högklassig saffran från Iran.

Där handlar det inte om max åtta kilo per kund, utan den säljs per gram.

– Lukta på den, säger hon och håller fram en öppen förpackning framför näsan.

Nu gäller det att inte nysa.

Mitt i allt Bubbetorpsstök träffar vi på Bo Wigren, generalen för det hele.

– Det är 20e året vi i Lions Club Jarramas arrangerar marknaden. Första året kom 1500, nu räknar vi med 6000, berättar han och levererar fler Bubbetorpssiffror: Drygt 100 försäljare. Lionsfolket har dragit dit sex släp med granris och 90 julgranar.

Det här är väl den största julmarknaden i Blekinge?

– Det är det säkert, svarar Bo Wigren.