Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Självmord klassas som arbetsskada

En ingenjör från Blekinge begick självmord vid ett utlandsuppdrag för vapentillverkaren Saab. Försäkringskassan klassar händelsen som arbetsskada, uppger DN.
Blekinge • Publicerad 15 augusti 2018 • Uppdaterad 16 augusti 2018

Dagens Nyheter granskade i våras två händelser där medarbetare på Saab avlidit under tjänsteresor i Asien.

Den senaste händelsen inträffade i januari i år, då en 36-årig ingenjör och småbarnsfar från Karlskrona tog sitt liv. Arbetsbelastningen var svår vilket påverkade hans psykiska hälsa.

Annons

Hans familj har ansett att företaget inte stöttade honom tillräckligt.

Dagens Nyheter rapporterar nu att Försäkringskassan slår fast att dödsfallet inträffade till följd av en arbetsskada. 36-åringen upplevde höga psykiska krav i kombination med liten möjlighet till kontroll.

– Jag kommer inte att prata med media om enskilda medarbetare och tragiska händelser som har drabbat våra medarbetare, säger Ann Wolgers, presschef på Saab, till DN.

Bara timmar före sin död, i januari 2018, ringde den 36-årige Karlskronabon till sin pappa där han ska ha sagt ”Pappa, kom och hämta mig”, berättar DN.

Därefter hoppade han från sjunde våningen från Saabs kontorshotell i sydkorenska Busan.

Sedan dess har hans chockade familj ställt sig frågan om och om igen, vad var det som egentligen hände?

Strax före sin död gjorde 36-åringen sin sjunde resa till Sydkorea på bara några månader. Hans psykiska hälsa hade blivit allt sämre, det vittnar både hans familj om hemma i Blekinge samt kollegor från Saab.

Samtidigt insåg han att han behövde hjälp, säger frun till DN.

Den Saab-rapport, som DN har tagit del av, berättar att företaget inte lyckades att hitta ett sjukhus till honom, istället fick två kollegor till 36-åringen ta hand om honom.

– Hur kan de lägga så mycket ansvar på två kollegor? Det skulle jag vilja fråga Saab, säger 36-åringens fru till DN.

Annons

Familjen är starkt kritisk till uppgifter i rapporten som inte alls stämmer med verkligheten, menar man.

– Det sades i samtal både med mig och med XXX:s föräldrar att det fanns sjukvårdspersonal på plats i lägenheten. Uppgifterna var detaljerade, en från Sverige och en från England. I själva verket var det ingen sjukvårdare där på plats alls, säger frun.

Familjen har alltsedan hans död lämnats med en rad obesvarade frågor – och man har upplevt att deras frågor mötts av tystnad.

– Saab pratade om att vara väldigt öppna och transparenta i sin utredning, istället känns det som att de la munkavle på dem vi var intresserade av att prata med, säger frun till DN.

När familjen försökt gå till botten med vad som hände har Saab enligt familjen hotat med rättsliga åtgärder.

Polisen förundersökning om arbetsmiljöbrott har nyligen lagts ned – detta efter att Arbetsmiljöverket yttrat sig i ärendet.

Anders NilssonSkicka e-post
Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons