Nyheter

Sjukvården ska spara 67 miljoner

Blekinge ,
Foto: Mattias Mattisson

Under onsdagskvällens regionfullmäktige gick alliansen budget igenom.

Den innehåller flera besparingar.

Bland annat ska hälso- och sjukvården spara 67 miljoner kronor under nästa år. Sedan ska det sparas 20 miljoner kronor inom administrationen och 16 miljoner inom övrig verksamhet.

Region Blekinge ska också utreda att lägga ut vissa serviceverksamheter på entreprenad – som till exempel städ och café.

– Vi har lagt en försiktig budget, men den innehåller inga nerdragningar i verksamheten, sa Lennart Förberg (M), regionstyrelsens ordförande när alliansen presenterade sin budget.

I Region Blekinges investeringsbudget finns det pengar avsatt till att bygga om lokalerna på sjukhuset i Karlshamn till en närakut.

I budgeten finns det också ett uppdrag att påbörja inrättandet av jourcentraler i Ronneby och Sölvesborg.

Alliansen avsätter också 30 miljoner kronor under nästa år till hälso- och sjukvården för att öka tillgängligheten och kvalitén i samband med omställningen till nära vård.

Sedan ska Region Blekinge utreda möjligheten till utökat vårdval 2021. Det innebär att patienter kan välja fritt mellan privata vårdcentraler och vårdcentraler som ägs av Region Blekinge.

Regionfullmäktige fattade även beslut om vissa ändringar från och med årsskiftet när det gäller de avgifter man som patient betalar för hälso- och sjukvården i Blekinge. Bland annat höjs taket för högkostnadsskyddet med 50 kronor till 1 150 kronor.

Som Sydöstran tidigare berättat höjs även bussbiljetterna i länet – för en enzonsbiljett höjs priset med 2 kronor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.