Myndighet ger skarp kritik mot hemtjänstföretag – får inget tillstånd

Karlskrona Artikeln publicerades
Gertrud Weiselblad som driver Gertrud Care.
Foto: Johan Hultgren
Gertrud Weiselblad som driver Gertrud Care.

Karlskrona kommun rev nyligen avtalet med privata hemtjänstföretaget Gertrud Care AB – nu får företaget också nej från IVO efter att man sökt ett nytt tillstånd att bedriva hemtjänstverksamhet.

Beslutet gäller i både Karlskrona, Ronneby, Torsås, Kalmar, Mörbylånga och Mönsterås.

Den 15 juni hävde Karlskrona kommun avtalet med Gertrud Care, som drivs av Gertud Wieselblad.

Efter en intern utredning hittade man stora brister hos det privata hemtjänstföretaget och enligt ordföranden i äldrenämnden, Eva-Lotta Altvall (S) gällde det brister i företagets omvårdnadsrutiner, fakturering och rapportering av insatser.

– Det här görs för att säkra brukarens möjligheter till god vård och omsorg, sade Martin Olsson, förvaltningschef för äldreförvaltningen, då.

Ett drygt 30-tal brukare i kommunen berördes av uppsägningen av avtalet.

Enligt ägaren Gertrud Wieselblad handlade det om en ”personlig vendetta”, som vidare menade att hon motarbetats sedan hon startade Gertrud Care 2009.

I början av januari i år lämnade hemtjänstföretaget in en ansökan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om ett nytt tillstånd att bedriva hemtjänstverksamhet i Karlskrona, Ronneby, Torsås, Kalmar, Mörbylånga och Mönsterås.

En ansökan som nu får nobben av IVO – och skarp kritik från myndighetens sida.

”IVO bedömer sammantaget att Gertrud Care AB inte har förutsättning att uppfylla kraven på god kvalitet och säkerhet”, skriver man bland annat i beslutet.

Anledningen till att företaget får ett nej är att IVO gjort bedömningen att det finns allvarliga brister i bolagets hemtjänstverksamheter och ”att bolaget brustit i fullgörandet av sina förpliktelser mot det allmänna samt att det saknar insikt i de lagar och föreskrifter som gäller för verksamheten”.

Även hemtjänstföretaget 2 sjuksystrar som är moderbolag till Gertrud Care får avslag på sin ansökan om att bedriva hemtjänst. Detta på grund av att de inte har förutsättningar att uppfylla kraven på god kvalitet och säkerhet. De uppfyller inte heller kravet på insikt och lämplighet i övrigt, enligt IVO.

IVO hänvisar även till att det har framkommit allvarliga brister i deras dotterbolag Gertrud Cares verksamhet.

Fotnot: Sydöstran söker Gertrud Wieselblad för en kommentar till IVO:s beslut.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.