Skärpt straff för kvinna som knivhögg sin man

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:John Alexander Sahlin

Tingsrätten lät den 32-åriga kvinnan plikta knivhugget mot maken med en skyddstillsyn och kontraktsvård – men nu dömer hovrätten henne i stället till fängelse i två år. Och höjer skadeståndet till den numera före detta maken.

Äktenskapet var stormigt, och grannarna hörde ofta skrik och oväsen från de båda makarnas bostad i Rödebytrakten. En sen septemberkväll i fjol var det emellertid värre än vanligt, och polis tillkallades. Patrullen fann då mannen kraftigt blödande i sin säng. Han försökte bagatellisera sin skada, och vad som hänt – men skadan visade sig livshotande. Han hade blivit huggen i bröstet med en stor kockkniv, och kniven hade trängt in djupt, nära hjärtat, och ena lungan.

Hade grannarna inte ringt polisen hade han sannolikt förblött.

Den 32-åriga makan greps, och häktades. Hon uppgav sig inte ha något minne av knivhugget. Maken för sin del berättade att de bråkat under kvällen, och att de hamnat i köket, där hustrun ryckt åt sig kockkniven. När hon höjt den emot honom hade han avfärdat henne med att hon ändå aldrig skulle våga hugga.

Men det gjorde hon alltså.

Tingsrätten bedömde dådet, som åklagaren hävdade var ett mordförsök, som en grov misshandel – och bestämde straffvärdet till ett och ett halvt års fängelse. Men utifrån kvinnans psykiska ohälsa och annat stannade man ändå vid en skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, och hon återfick friheten.

Men nu har alltså hovrätten kommit till en annan slutsats och påföljd. Den delar tingsrättens bedömning att det inte handlar om ett mordförsök, men menar att ingen annan påföljd än fängelse kan komma i fråga. Till det har brottet varit alltför grovt.

Två års fängelse döms ut, och samtidigt höjs skadeståndet till ex-maken från 16 000 till 46 000 kronor.

Han hade själv yrkat på 130 000.