Skördetröska i våldsam brand

Furudal Artikeln publicerades
Tröskan var nytankad med 800 liter diesel när den började brinna.
Foto: Privat/Maths Olsson
Tröskan var nytankad med 800 liter diesel när den började brinna.

Av oförklarlig anledning började lantbrukaren Carl-Göran Svenssons skördetröska att brinna vid lunchtid på torsdagen. En brand som kunde slutat i stor tragedi.

– Först och främst är jag oerhört tacksam över att den anställde, som satt i tröskan, inte blev innebränd, säger Carl-Göran Svensson, lantbrukare och känd Moderatpolitiker från Ramdala.

Han darrar på rösten när han berättar. Tröskan var nytankad med 800 liter diesel. Av någon orsak, förmodligen gnistbildning, började arbetsmaskinen plötsligt att brinna ute på en åker norr om Jämjö.

– På fem minuter var allt över. Allt man såg var en stor rökpelare. Jag är så glad över att min kollega hann ut i tid, säger Carl-Göran Svensson.

Foto: Privat

Han är också djupt tacksam över att lantbrukare i närområdet snabbt kom till undsättning med vatten så att branden kunde hejdas. Den hann sprida sig en bit ner i skogen. Ett område på några hundra kvadratmeter sveddes av.

– Vi var trettio meter från skogen. Jag vill inte tänka på vilken skogsbrand som kunde ha uppstått. Jag vill också framföra mitt tack till räddningstjänsten, polisen och ambulansen som gjorde fantastiska insatser, säger Carl-Göran Svensson.

Foto: Privat