Släkting till offret häktas för mordförsök

Karlskrona/Kallinge ,
En 33-årig man har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt rån vid Blekinge tingsrätt.
Foto: Mattias Mattisson
En 33-årig man har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt rån vid Blekinge tingsrätt.

På onsdagsmorgonen häktades den siste av de fyra män som misstänks ha utsatt en 83-årig man i Kallinge för en tortyrliknande misshandel under natten till fredag. Den 33-årige mannen är dessutom släkt med offret.

Själv nekar han till att han är skyldig till försök till mord och grovt rån. Däremot medger han medhjälp till grov stöld.

På tisdagen häktades tre av männen, 23, 38 och 50 år gamla, vid Blekinge tingsrätt misstänkta för försök till mord och grovt rån. Häktningsförhandlingarna skedde bakom stängda dörrar och i samtliga fall häktades männen på sannolika skäl för brott.

– Det känns bra att samtliga har häktats på sannolika skäl för de här brotten. Det är ett kvitto på att jag gjort rätt bedömning i min häktningsframställan. Nu har vi två veckor på oss att utreda vissa saker och ting samt inhämta den ytterligare bevisning som vi behöver, sa kammaråklagare Lena-Marie Bergström till Sydöstran i går.

Trion greps i fredags kväll på en adress i Falkenberg. Polisens teori är att de misstänkta, efter överfallet mot 83-åringen, har tagit sig från Blekinge till västkusten i en stulen bil.

I dag hölls häktningsförhandling mot den fjärde mannen som tros vara involverad i överfallet i Kallinge. Mannen, som är 33 år gammal och släkt med offret, begärdes under tisdagsmorgonen häktad av åklagaren och är även han misstänkt för försök till mord och grovt rån.

Mannen var i helgen anhållen i sin frånvaro och eftersöktes av polis. Under söndagseftermiddagen överlämnade han sig själv till polisen i Falkenberg, efter att ha varit i kontakt med sin advokat.

– Min klient tog kontakt med mig på telefon och så träffades vi på mitt kontor, där han berättade vad som hänt. Jag ringde sedan grova brott och meddelade att vi skulle inställa oss på polishuset. Väl där hölls ett kortare förhör innan han transporterades till Karlskrona, där det har hållits ett längre förhör, säger 33-åringens försvarare Lars Brandel till Sydöstran.

Onsdagens häktningsförhandling hölls bakom stängda dörrar. 33-åringens försvarare var med på videolänk från Falkenberg. Vid 9-tiden på onsdagen häktades 33-åringen av Blekinge tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt rån.

– Det känns bra att även han nu är häktad. Det ger oss tid att ytterligare fördjupa oss i ärendet och bland annat analysera beslag, höra målsäganden och höra vittnen om eventuella alibin som de häktade har uppgett, säger åklagaren Lena-Marie Bergström.

Mannen nekar till de bägge brotten och att han ska ha varit på platsen, men medger medhjälp till grov stöld. Därigenom är han den ende av de fyra männen som har medgivit någon som helst inblandning i händelsen i Kallinge.

– Det medgivandet gör att utredningsläget förändras något. Mannen har gett sin version om vad som har hänt. Nu ska vi kontrollera den och ställa de uppgifterna mot de andra häktades uppgifter. I huvuddel flyter dock utredningen om försök till mord och grovt rån på som tidigare och tingsrätten har funnit sannolika skäl att häkta samtliga för de här brotten, säger Lena-Marie Bergström efter häktningsförhandlingen.

Åtal mot samtliga häktade ska väckas senast den 19 februari.

Åklagare Lena-Marie Bergström, till vänster, på väg in i rättegångssalen.
Foto: Mattias Mattisson
Åklagare Lena-Marie Bergström, till vänster, på väg in i rättegångssalen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.