Slappna av och ladda batterierna med yoga

Karlskrona Artikeln publicerades
Georgiana Danet driver Natha yogacenter.
Foto: Marcus Palmgren
Georgiana Danet driver Natha yogacenter.

Yoga är inte bara fysisk träning utan även mental och den kan vara ett redskap för att varva ner.

– Särskilt när vi jobbar som vi gör nu för tiden med ett högt temp och mycket stress. Det är då vi aktivt och medvetet behöver göra något för att återhämta oss, säger Georgiana Danet, som driver Natha yogacenter.

Georgiana Danet, som driver Natha yogacenter, hittade yogan för 30 år sedan. Då var hon en tonåring som ville ändra sitt öde och skaffa sig ett bättre liv.

– Jag såg en affisch om yoga och gick dit. Min yogalärare berättade vad yoga egentligen är, bortom de vanliga missuppfattningarna. Då började jag med det och insåg att yoga är mer än bara fysisk träning. Den täcker alla områden. Du får bättre hälsa, blir vigare, får bättre emotionell balans, blir av med stress, får bättre mentalt fokus och bättre psykisk hälsa och mental styrka, säger hon.

Trots att hon har utövat yoga i 30 år lär hon sig fortfarande något nytt varje vecka.

Enligt Georgiana är yoga ett komplext holistiskt system som tar hänsyn till hela människan. Därför är den även en bra metod för att slappna av och ladda batterierna efter jobbet. Det finns en rad olika yogaformer, till och med yoga nidra som fokuserar på djup avslappning.

– När vi jobbar som vi gör nu för tiden med ett högt tempo och mycket stress. Då behöver vi aktivt och medvetet göra något för att återhämta oss, säger hon.

Sukhasana som också kallas den lätta ställningen.
Foto: Marcus Palmgren
Sukhasana som också kallas den lätta ställningen.

Därför arrangerar Natha yogacenter afterwork-yoga för de som vill varva ner och ladda om batterierna. Det är inte bara yoga nidra som kan få oss att slappna av. Hathayoga och integralyoga inkluderar avslappning på slutet.

På Natha yogacenter brukar de börja med dynamiska övningar som uppvärmning. Om du har jobbat åtta, tio timmar och framför allt om du jobbar på kontor har du suttit ner mycket. Då behöver du enligt Georgiana sätta i gång musklerna och blodflödet.

Det följs av övningar som tänjer musklerna.

– Det är bra för att öka syretillförseln i hela systemet.

Passet avslutas med djup yogaavslappning.

Georgiana poängterar dock att yoga inte bara är fysisk träning. Det är även mental träning. Flera yogaövningar kan hjälpa dig att slappna av, bland annat sukhasana även kallad den lätta ställningen samt hjälteställningen och bakåtlutande bron. De behöver inte vara svåra för att hjälpa.

– En vanlig missuppfattning är att du måste vara jättevig för att träna yoga. Det har inget med yoga att göra. Det viktigaste är att du har bra fokus på vad du gör. Ibland får de som är stelare bättre resultat för att de fokuserar mer.

Bhujangasana även kallad kobraställningen.
Foto: Natha yogacenter
Bhujangasana även kallad kobraställningen.

Själv slappnar Georgiana enklast av med yogaavslappningen shavasana. Känner hon sig trött men inte har möjlighet att ligga på en yogamatta i lugn och ro kan hon göra den på en stol eller i sätet på bussen. I shavasana slappnar du av alla muskelgrupper kroppsdel för kroppsdel. Har hon mer tid kör hon några yogaställningar och meditation.

– För mig är meditation det mest avslappnande. Men det har tagit en del träning för att sinnet inte ska hoppa omkring när jag gör det.

Talasana - trädställningen.
Foto: Natha yogacenter
Talasana - trädställningen.

Om du vill lära dig att meditera råder hon dig att börja med musik. Då blir det enklare.

– Lite skämtsamt säger vi att vårt sinne är en apa som hoppar omkring. Då kan man ge apan något att lyssna på, musik.

Välj lugn och harmonisk musik. Det är bra om du kan sitta med ryggen rak. Då blir energigenomströmningen bättre och hållningen ger dig en attityd som gör det lättare att fokusera. Slappna av kroppen och sitt bekvämt. Lyssna på musiken. Det går inte att hindra tankarna från att komma. Låt dem komma men involvera dig så lite som möjligt i dem, bara känn att de kommer och går.

Shavasana.
Foto: Natha yogacenter
Shavasana.

Avslappnande yoga kan utövas från 5 till 45 minuter eller ännu längre.

Fakta

Meditation

Om du vill lära dig att meditera råder Georgiana dig att börja med musik. Då blir det enklare. Lite skämtsamt kallas vårt sinne för en apa som hoppar omkring. När du ska meditera kan det vara bra att sysselsätta apan med något, till exempel musik. Välj lugn och harmonisk musik. Det är bra om du kan sitta med ryggen rak. Då blir energigenomströmningen bättre och hållningen ger dig en attityd som gör det lättare att fokusera. Slappna av kroppen och sitt bekvämt. Lyssna på musiken. Det går inte att hindra tankarna från att komma. Låt dem komma men involvera dig så lite som möjligt i dem, bara känn att de kommer och går.

Visa mer...

Fakta

Avslappnande yoga

Georgiana delar med sig av övningar som du kan göra efter jobbet.

Shavasana

Ligg på rygg med armarna tätt intill kroppen och handflatorna uppåt. Blunda, slappna av och andas lite djupare. Känn att kroppen är mjuk, varm och avslappnad. Fokusera sinnet på vänster ben, och slappna av musklerna nerifrån och uppåt. Gör likadant med höger ben. Fortsätt sedan på samma sätt med vänster och höger arm, bäckenet, ryggen, bröstkorgen, axlar, nacke, hals och ansikte. Känn hur hela kroppen är avslappnad.

Talasana

Stå med fötterna parallellt axelbrett isär. Lyft armarna och håll dem parallellt, inklusive handflatorna. Blunda. När du blir trött i armarna, låt dem vila längs med kroppen. Fortsätt att blunda, och känn att du har blivit av med trötthet, känn ökad vitalitet, återhämtning och avstressning.

Bhujangasana även kallad kobraställningen

Lägger dig på buken. Placera handflatorna på golvet, framför axlarna. Blunda. Lyft överkroppen. Beroende på hur det känns i ländryggen kan du flytta fram händerna så att böjningen i ländryggen blir mindre. Se till att du inte hamnar med huvudet mellan axlarna. Vidga bröstet. Fokusera på att känna värme, vibrationer mitt i bröstet, samt energier som strömmar upp längs benen, ryggraden och samlas mitt i bröstet. När du känner dig trött i armarna, kom tillbaka, stöd huvudet på hakan, slappna av i armarna. Fortsätt att blunda. Känn att du har blivit av med emotionell stress och spänningar.

Sukhasana som också kallas den lätta ställningen

Sitt med benen rakt utsträckta. Korsa benen vid vristerna, så att höger ben är närmast kroppen. Dra in fötterna under vaderna. Placeras händerna på knäna, med handflatorna uppåt och pekfingret samt tummen ihop, ryggen rak. Känn energi som samlas i bäckenet. När du känner dig trött i benen, kom tillbaka från ställningen med benen raka. Stöd dig på armarna bakom ryggen. Fortsätt att blunda. Känn att du har blivit av med fysisk trötthet, stress och hämningar. Märk mental stillhet, njutning och återhämtning.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.