"Snart finns det inga ålfiskare kvar"

Hasslö Artikeln publicerades
Magnus Oscarsson (KD) som riksdagsledamot i Miljö- och jordbruksutskottet kommer på fredag till Hasslö för att lyfta ålfisket.
Magnus Oscarsson (KD) som riksdagsledamot i Miljö- och jordbruksutskottet kommer på fredag till Hasslö för att lyfta ålfisket.

I dag kommer Magnus Oscarsson (KD) till Hasslö för att rädda ålfisket.

Han vill att reglerna ska ändras för att få ny licens innan fisket dör ut.

– Snart finns det inga ålfiskare kvar. Politiken måste agera innan det är försent, säger Magnus Oscarsson (KD), riksdagsledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.

Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i Sverige – eftersom arten är rödlistad. Det är bara vissa yrkesfiskare som har licens från Havs– och vattenmyndigheten som får fiska ål.

Ålfiskarna med licens i Blekinge har en hög medelålder och det är inte tillåtet att lämna över sin licens till kommande generation.

– Där finns en brist i reglerna. Jag vill att det ska vara tillåtet att ta över någons licens, annars kommer fisket dö ut, säger Magnus Oscarsson.

Är du för ett öppet ålfiske igen?

– Nej, men reglerna måste förändras så fler kan få licens.

Under fredagen kommer Magnus Oscarsson till Hasslö för att skaffa sig kunskap på ett öppet möte med fiskare.

– Det är lätt för oss att sitta här i Stockholm och läsa på papper. Jag vill träffa de som har bäst kunskap i frågan och i Blekinge finns det en lång tradition av ålfiske som måste bevaras, säger Magnus Oscarsson.

Hur kommer du gå vidare i frågan?

– Jag ska lyfta frågan i utskottet och måste få med mig de andra partierna i frågan.

Magnus Oscarsson vill belysa att det inte bara är ålfisket som är boven till att den är rödlistad.

– Turbinerna i vattenverken, miljögifter, klimatförändringar, mer säl och skarv, samt överfiske i andra länder är minst lika stora orsaker till att fisken minskat, säger han.