”Snart mullrar de stora kanonerna”

Karlskrona Artikeln publicerades
Från premiärfestivalen i fjol, med initiativtagaren och författaren Katarina Mazetti.
Foto: Maths Olsson
Från premiärfestivalen i fjol, med initiativtagaren och författaren Katarina Mazetti.

Även om de stora kanonerna ännu inte börjat mullra börjar nu arrangörerna av Karlskronas internationella litteraturfestival Bok och Hav kittla lite smått med vad som komma skall i Kristihimmelsfärdshelgen.

Som bekant blev det inget extra uppladdningsår för fjolårssuccén med nya Bok och Hav; den svåra, andra festivalen arrangeras redan i år; mellan den 10-13 maj. Och det i flera olika miljöer runt om i det 20-årsjubilerande världsarvet – bland annat i den precis återinvigda Fredrikskyrkan, liksom i Sparresalen och på Marinmuseum.

Femtio olika programpunkter kommer att bjuda på spännande möten med minst 35 författare, poeter, historiker, musiker och journalister.

Huvudtemana blir Hedersländer (Island och de baltiska staterna), En av stadens stora söner återvänder, Poetisk sprängkraft, år 1918, Demokrati och demokratiutveckling, Natur och Hav, Musikrepertoar (med uruppförande), samt Skrivarverkstad för barn och unga.

Respektive temas tungviktare kommer att presenteras inom kort. Andra uppbokade besökare är Ola Larsmo, Niclas Sennerteg, AnnaSara Hammar, Karin Gafvelin, Pär Nord och Stefan Edman.

”Vi kommer att tas till 1800-talets USA, bjudas familjekrönikor och flyktingöden, kärlek i Karibiska havet, isländska fiskeskrönor, irrfärder till sjöss, feminism, spanska sjukan, urban fantasi och fågelsång”, exemplifierar arrangörerna.

Och så blir det mycket musik; såväl rock och rap som nyskriven klassisk musik.