Snart tar Marie Erlandsson över

Karlskrona Artikeln publicerades
Marie Erlandsson kommer att ha det ekonomiska ansvaret för Sydöstran och BLT.  Hon blir sannolikt dessutom vd för Sydöstran AB.
Foto:Mattias Mattisson
Marie Erlandsson kommer att ha det ekonomiska ansvaret för Sydöstran och BLT. Hon blir sannolikt dessutom vd för Sydöstran AB.

– Jag gillar dialog, att vrida och vända på saker. Men man måste bygga på fakta, inte magkänsla. Och man får inte vara rädd för att ta svåra beslut, säger Marie Erlandsson.

Efter sommaren efterträder hon Håkan Johansson som marknadsområdeschef för Gota Media i Blekinge. Och allt talar för att Sydöstrans styrelse också utser Marie Erlandsson till ny vd för Sydöstran.

Marknadsområdeschef är inte världens mest enkla och klara titel.

– Det innebär att jag är har det övergripande ekonomiska ansvaret för Sydöstran och BLT. Medan de båda chefredaktörerna självständigt har det redaktionella innehållet i varsin tidning, förklarar hon.

Marie Erlandsson flyttade till Blekinge för ett par år sen som försäljningschef för de båda tidningarna. Även om hon är utbildad ekonom har hon levt i tidningsvärlden redan från början:

– Min pappa arbetade på Sydsvenskan och Kvällsposten. En syster har jobbat många år på Expressen. Jag är uppvuxen med diskussioner om tidningar.

– När jag läste på Handelshögskolan i Göteborg hoppade jag in som annonsförsäljare på Göteborgs-Posten. Jag läste faktiskt också några poäng på journalisthögskolan.

– Sen jobbade jag på G-P och efter det på Hallands Nyheter och Hallandsposten.

– Hela tiden har jag jobbat med prenumerationsaffären, alltså marknadsföra tidningarna för att sälja upplaga.

Tidningsbranschen är uppe i en omvälvande process, och det är vanligt att folk i branschen får frågor av typen hur länge papperstidningen finns kvar.

– Min uppfattning är att de här båda tidningarna kommer att finnas kvar för alltid, men vi läser dem kanske på andra sätt om 15 år.

– Man ska inte förtrollas av framtiden - men inte heller blunda för den, säger Marie Erlandsson.

Sydöstran har ju hållit upplagan de senaste fyra, fem åren, BLT har minskat, men inte lika mycket som många andra i branschen.

– Vi går ju faktiskt bättre än många tror. Det är viktigt att tala om det. Och min viktigaste uppgift är att se till att vi är lönsamma i framtiden.

Marie Erlandsson menar att tidningarna har en viktigare uppgift än på länge, när det finns så många andra källor som bygger mer rykten än fakta:

– Vi måste stå för det som är sant och relevant. Och vi måste vara nära i människornas vardag. På det sättet fortsätter vi att vara viktiga för människor i Blekinge, säger Marie Erlandsson.

Personfakta

Marie Erlandsson

Ålder: 42.

Familj: Man och två barn.

Bor: Nättraby.

Fritid: Mesta tiden går åt till barnens intressen. Men annars är det stora intresset skidåkning.

Visa mer...