Socialdemokraternas vallöften splittrar styret

Karlskrona Artikeln publicerades
S-duon Sandra Bizzozero och Magnus Manhammar till vänster. Till höger Magnus Larsson (C), Patrik Hansson (S) och Börje Dovstad (L) efter att den nya koalitionen bildades 2014.
S-duon Sandra Bizzozero och Magnus Manhammar till vänster. Till höger Magnus Larsson (C), Patrik Hansson (S) och Börje Dovstad (L) efter att den nya koalitionen bildades 2014.

Socialdemokraternas två senaste vallöften om nej till utförsäljning av kommunal verksamhet och att på försök införa 6-timmars arbetsdag inom kommunen går inte hand i hand med det nuvarande styret.

Både Centerpartiet och Liberalerna har en annan syn på frågorna – vilket öppnar upp för nya samarbeten.

Socialdemokraterna i Karlskrona har den senaste tiden presenterat en rad vallöften och under måndagen var det dags igen.

Partiet vill att Karlskrona kommun ska införa 6-timmars arbetsdag på försök.

– Detta är ett av flera viktiga förslag som vi vill genomföra för att skapa en bättre arbetssituation för kommunens anställda, sa Sandra Bizzozero (S).

Runt om i olika kommuner har förslaget både testats och införts med kritik från Allians-partierna.

Även i Karlskrona finns det enligt uppgifter skeptiker inom Centerpartiet och Liberalerna.

Börje Dovstad (L) tror inte på förslaget från Socialdemokraterna.

– Jag ser inte att det är realistiskt att inom överskådlig tid införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för alla inom Karlskrona kommun. Dels skulle det innebära att vi skulle behöva rekrytera flera hundra nya medarbetare inom yrken där det redan är stora vakanser, säger Börje Dovstad.

Liberalernas gruppledare tror också att förslaget innebär för stora kostnader för kommunen.

– Jag tycker vi ska satsa mer på en arbetsmiljö där medarbetarna orkar jobba fram till pensioneringen än att sänka arbetstiden, säger Börje Dovstad.

I helgen presenterade Socialdemokraterna ytterligare ett löfte om att välfärdsverksamheterna inom Karlskrona kommun ska ske i egen regi.

I det pressmeddelandet valde Sandra Bizzozero att fokusera på en internationell profil med utökad undervisning i engelska istället för att den privata aktören Internationella Engelska skolan ska etablera sig i kommunen.

– Vi undersöker också möjligheten att starta IB-program i kommunens regi. Det är något som vi tror stärker det lokala näringslivet. Om en friskola vill etablera sig i kommunen är det upp till Skolinspektionen att avgöra det, säger Sandra Bizzozero.

Även i den frågan finns det olika viljor inom det nuvarande styret – både Liberalerna och Centerpartiet vill se att Internationella Engelska skolan startar upp i Karlskrona.

Socialdemokraternas två senaste vallöften går mer i linje med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Efter en presskonferens som hölls i Nättraby i början av juni om hur partiet vill bryta segregationen fick partiets ordförande Magnus Manhammar (S) frågor av Sydöstran om ett eventuellt samarbete med MP och V i Karlskrona.

– Vi utesluter inte ett samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet har fungerat bra, sa Magnus Manhammar.

Vallöftet om sex timmars arbetsdag hyllas av Vänsterpartiet.

– Det är glädjande att vi och Socialdemokraterna är överens i en fråga som Vänsterpartiet i Karlskrona drivit länge. Eftersom vår motion om detta inte släppts fram av nuvarande styret, är ett starkt Vänsterparti en garanti för att en arbetstidsförkortning ska bli verklighet i kommunen, kommenterar Emma Hilborn kommunalrådskandidat för Vänsterpartiet Karlskrona.

Från Moderaternas håll kommer kritik mot vallöftet.

– Det är ett oseriöst löfte, eftersom Socialdemokraterna styrt kommunen i fyra år och gjort nedskärningar inom välfärden. Det kommer kosta flera miljoner att införa sex timmars arbetsdag och det skulle vara intressant att se hur det ska finansieras, säger Camilla Brunsberg (M), gruppledare.