Socialens mardrömssiffror – gick minus 77 miljoner

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Mattias Mattisson

Nu finns det en preliminär prognos på socialnämndens ekonomiska resultat för förra året och den pekar på ett underskott på 76,9 miljoner kronor.

Vilket är 28 miljoner kronor mer jämfört med delårsrapporten.

– Nämnden jobbar efter en handlingsplan som visar att ekonomin ändå går åt rätt håll. Men det kan vara så att vi får göra en ombudgetering till socialnämnden och skjuta till mer pengar under året, säger Magnus Larsson (C), kommunalråd.

– Socialnämndens ekonomi ser vi med stor oro på, säger Christopher Larsson (SD), gruppledare.

– Jag saknar ord. Socialnämndens budget är ett misslyckande, säger Camilla Brunsberg (M), oppositionsråd.

Under dagens sammanträde i kommunstyrelsens presenterades det preliminära bokslutet för 2018. Som Sydöstran tidigare berättat gjorde kommunen en vinst på 23 miljoner kronor för förra året - vilket är 30 miljoner kronor sämre än de räknade med.

Den stora orsaken till det misslyckade målet är att socialnämnden gjorde ett underskott på 76,9 miljoner kronor.

I den summan ingår en fodring på 22 miljoner kronor från Migrationsverket.

– Det finns en osäkerhet om vi får pengar från Migrationsverket – eftersom myndigheten har nya riktlinjer. Därför ligger de som en minuspost i socialnämndens budget. Vi hoppas få tillbaka delar av den summan, säger Magnus Larsson.

Anledningen till det stora underskottet är högre kostnader för externa placeringar av barn och unga.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.