Socialchef hoppar av: ”Mycket ansträngd situation”

Karlskrona Artikeln publicerades
Claes Wiridén slutar som socialchef i Karlskrona med omedelbar verkan.
Foto: Mattias Mattisson
Claes Wiridén slutar som socialchef i Karlskrona med omedelbar verkan.

Claes Wiridén lämnar sitt uppdrag som förvaltningschef vid socialförvaltningen i Karlskrona med omedelbar verkan.

– Jag är inte jätteförvånad, säger kommundirektören Carl-Martin Lanér till Sydöstran.

På fredagseftermiddagen blev det offentligt att Claes Wiridén slutar som socialchef i Karlskrona med omedelbar verkan, men enligt kommundirektören Carl-Martin Lanér initierades det i mitten av veckan.

– Vi har sedan dess informerat internt och tagit fram en ersättare genom att Jesper Björnson, som är erfaren, går in som tillförordnad förvaltningschef, säger han.

Claes Wiridén blev chef för socialförvaltningen för två år sedan, när Anette Gladher bestämde sig för att sluta. Dessförinnan var han chef för funktionsstödsförvaltningen.

I ett pressutskick från Karlskrona kommun ger Claes Wiridén följande förklaring till avhoppet:

– Socialförvaltningen har en mycket ansträngd situation ekonomiskt och vi har utarbetat förslag till åtgärder som rätar upp ekonomin. Nu finns åtgärdsförslagen och då känner jag att det är bra för verksamheten att någon annan tar vid arbetet.

Förvaltningen har länge dragits med ett stort underskott. Tidigare i veckan skrev Sydöstran att politikerna i socialnämnden samlats för ett extra möte då det ekonomiska minusresultatet fortsätter att öka och att en ny prognos visar på minus 61 miljoner kronor.

– Nu när det har tagits fram planer för hur man ska komma tillrätta med underskottet tycker han att det är en lämplig tidpunkt att kliva av och låta någon annan genomföra dem. Jag har full förståelse för att han väljer att göra detta. Det är en tuff situation, säger Carl-Martin Lanér.

Blev ni förvånade över hans val att sluta?

– För egen del är jag inte jätteförvånad. Det är ingen rolig situation när ett sådant underskott uppstår.

Claes Wiridén kommer att arbeta kvar i kommunen, men som vad är fortfarande inte klart.

– Nu har vi fokuserat på hur vi ska lösa denna situationen, men vi kommer att påbörja diskussioner under den närmaste veckan kring vad hans nya roll blir.

Samtidigt påbörjas rekryteringen av en ny socialchef.

Sydöstran har sökt Claes Wiridén utan resultat.