Socialnämnden på väg mot nytt jätteminus

Karlskrona Artikeln publicerades
Karlskrona kommun kommunhus kommunhuset
Foto: Mattias Mattisson
Karlskrona kommun kommunhus kommunhuset

Redan efter fem månader in på det nya året räknar socialnämnden i Karlskrona med att göra ett minusresultat på 44 miljoner kronor under 2019.

Prognosen har ökat med fem miljoner kronor på bara en månad.

”Socialnämnden beräknar att inte kunna bedriva verksamheten inom givna ramar för 2019. Utifrån kända fakta och antagande har prognosen beräknats till en negativ avvikelse om – 44 mnkr,”, skriver socialförvaltningen i ett informationsärende till politikerna i nämnden.

Jämfört med prognosen från i april har underskottet ökat med fem miljoner kronor.

”Avvikelserna består främst av högre kostnader för familjehemsplaceringar och externa placeringar för barn och unga. I maj tillkom fler nya placeringar utöver de som tidigare varit prognostiserade. Utfallet för intäkterna är högre än förväntat vilket beror på bidrag från Migrationsverket. Bidraget balanseras mot motsvarande kostnad.”, skriver förvaltningen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.