Sprängd knarkfabrik i Kalix har kopplingar till krögare i Blekinge

Karlskrona Artikeln publicerades
De båda krögarna i Blekinge tros inte bara ha kokat potatis i köket.
Foto: Kent Skibstad
De båda krögarna i Blekinge tros inte bara ha kokat potatis i köket.

En nyligen sprängd knarkfabrik utanför Kalix i Norrbotten har visat sig ha kopplingar till de båda krögare i Karlskrona som sedan i maj sitter häktade i en stor amfetaminhärva, misstänkta för ”synnerligen grov narkotikabrottslighet”.

– Men deras kopplingar till den här adressen är indirekta, och de misstänks inte för brott just i samband med den verksamhet som kan ha skett däruppe, förtydligar kammaråklagare Thomas Eriksson i Uppsala för Sydöstran.

Det är andra häktade i härvan som har anknytning till den lilla byn i Kalixtrakten, där en nationell polisstyrka tillsammans med polisen i Luleå nyligen slog till mot en fritidsfastighet, och enligt uppgift hittade dels tre kilo amfetamin ”och ett antal kilo cannabis”, dels olika förpackningsmaskiner.

Det misstänks att amfetamin har förpackats i konservburkar på platsen, för vidare befordran till större narkotikahandlare, kanske t o m utanför landet. Det fanns också en maskin i huset för vakuumförpackning, möjligen avsedd för cannabis.

– Jag går inte in på vad vi hittat, och vad vi misstänker. Det finns misstänkta i den här utredningen som läser tidningarna, säger Thomas Eriksson till Sydöstran.

Ingen ytterligare person har frihetsberövats i samband med tillslaget i Norrbotten. Det är för närvarande åtta personer som sitter häktade, i avvaktan på den rättegång som beräknas kunna hållas tidigast sent i höst.

Förutom en far och son som var de första att gripas, i Uppsala och med fem kilo amfetamin i bilen, alltså också de båda krögare från Blekinge som inte bara misstänks ha levererat amfetaminet till dem, på ett hotell i Stockholm – utan också varit inblandade i tillverkningen av narkotikan.

Denna ska ha skett i ett cateringkök i Blekinge, där polisen vid ett tillslag i maj uppges ha hittat inte bara utensilier för tillverkning, utan också stora mängder narkotika.

Det ska också ha hittats en större summa kontanter i samband med tillslaget, obekräftat 600 000 kronor, hos en person med anknytning till de två krögarna.

De båda blekingarna, 41 respektive 47 år, är också de enda i härvan hittills som misstänks för ”synnerligen grov narkotikabrottslighet”, som har ett minimistraff på sex års fängelse.

– Utredningen rullar nu vidare, det hålls hela tiden nya förhör, såväl inom som utom kretsen av frihetsberövade – och analyserna av det som tagits i beslag löper också på, sammanfattar Thomas Eriksson.

Han räknar med att kunna ”knyta ihop säcken” tidigast i oktober.

De båda blekingarna har nekat till brott.