Spricka i styret kring friskola – ”Vi ska inte favorisera”

Karlskrona Artikeln publicerades
Sandra Bizzozero (S), Börje Dovstad (L) och Magnus Larsson (C).
Sandra Bizzozero (S), Börje Dovstad (L) och Magnus Larsson (C).

En etablering av Engelska skolan i Karlskrona har återigen stött på problem.

Det är den styrande koalitionen som inte är överens i frågan – enligt uppgifter är Socialdemokraterna tveksamma.

– Jag ser på deras etablering på exakt samma sätt som jag ser på alla fristående aktörers eventuella etablering. Vi ska inte favorisera en enskild aktör, utan det är viktigt att vi står för likabehandling. Skolinspektionens är den myndighet som avgör, inte Karlskrona kommun, säger Sandra Bizzozero (S), ordförande för kunskapsnämnden.

Som Sydöstran berättade i början av mars har Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna haft ett möte med friskoleorganisationen Engelska skolan.

Efter mötet meddelade Liberalernas gruppledare Börje Dovstad att skolan är mycket intresserade av en etablering i Karlskrona.

Både Liberalerna och Centerpartiet vill få hit skolan – men enligt uppgifter till Sydöstran finns det en spricka i den styrande koalitionen – eftersom Socialdemokraterna tvekar i frågan.

– Samtalen inom koalitionen stannar mellan oss, säger Sandra Bizzozero.

Moderaterna är på samma linje som Liberalerna och Centerpartiet.

– Vi vill tillsammans med styret jobba för en etablering av Internationella Engelska skolan i Karlskrona. Vi moderater har tillsammans med styret haft möte med IES, och vi moderater vill gå vidare för att säkerställa en etablering, säger Camilla Brunsberg (M), gruppledare för Moderaterna i Karlskrona.

De senaste månaderna har Moderaterna haft gemensamma skolöverläggningar kring Engelska skolan och om att skjuta till mer pengar till skolan. Men de har inte nått någon samsyn.

– Därför väljer vi nu att avbryta förhandlingarna. Vi fortsätter att vara en nagel i ögat på dem och driva dem framför oss, säger Camilla Brunsberg.

– Vi har haft en bra dialog med Moderaterna, men när vi ville diskutera framtidens skollösningar så ville de inte föra samtal längre, säger Sandra Bizzozero.

En etablering av Engelska skolan i Karlskrona har varit på tapeten under en längre tid. För ett år sedan var planerna långt gångna – men en välfärdsutredningen om vinster i välfärden och hur de skulle begränsas – gjorde att koncernen tvekade.