Sprudlande kreativitet när unga byggde robotar

Karlskrona Artikeln publicerades
Emil Forsman, 12 år, och Isak Stadig, 12 år, från Nättraby, gjorde en bil som de skulle köra.
Foto:Caroline Åkeborn
Emil Forsman, 12 år, och Isak Stadig, 12 år, från Nättraby, gjorde en bil som de skulle köra.

För femte året i rad anordnades Robothon i Karlskrona. Då fick 40 barn och ungdomar chans visa upp sina talanger i att bygga robotar.

I går arrangerades Robothon för femte gången i Karlskrona.

Detta år blev det deltagarrekord och Hyper Islands lokal var fullsatt, då 40 ungdomar deltog för att bygga robotar med LEGO Mindstorms.

– Det är jätteroligt att det är så stort intresse, säger Elin Karlqvist som studerar på Hyper Island och som hjälpte till att arrangera eventet tillsammans med BTH och grundaren Joachim Nilsson.

– Jag startade Robothon för att jag vill ge barn och unga en chans att utveckla sitt tekniska intresse. Annars kanske vi inte får killar och tjejer som söker till ingenjörsutbildningar när de ska studera på högre nivå. Robotar och artificiell intelligens är högaktuella ämnen, säger Joachim Nilsson.

Elin Karlqvist berättar att de vill väcka skaparglädje och lära sig samarbete.

– Vi ger dem ett förslag, men sedan är det helt upp till barnen själva att bestämma vad de vill göra. Det kan exempelvis vara något som skräms, hoppar eller lyfter saker. Sedan smittas de av varandra och bygger på varandras idéer. Att inte vara rädda för att börja om är en viktig essens som vi vill förmedla. För att komma på en bra sak, kanske man måste misslyckas 1000 gånger, säger hon.

Ungdomarna delades in i lag med 2-4 deltagare. Koncentrationen var stor när det skapades bilar och olika sorters robotar som skulle utföra olika moment. Allt kulminerade i en uppvisning, där deltagarna fick visa upp sina verk.

Tyra Grette, 10 år, och Elin Nilsson, 10 år, från Karlskrona gjorde sin egen variant av robot.

– Det är jätteroligt. Vi gör en kattrobot som ska kunna gå, vända sig om, svänga och backa, säger Tyra Grette.

En annan deltagare var Felicia Landahl som hade rest från Kalmar för att vara med på Robothon för andra året i rad. Tillsammans med Anton Lager gjorde hon en bil med en katapult på, som skulle kunna skjuta mot en ljuskälla. När hon fick frågan om vad hon ville jobba med i framtiden svarade hon direkt utan att tveka:

– Jag vill bli forskare inom artificiell intelligens, säger hon.