Nya stadsvärdar ska hjälpa turister på stan

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Landsbygdsutvecklarna hjälpte till vid det sista utbildningstillfället för sommarens stadsvärdar – en tur i landsbygden.
Foto:Matilda Ohlsson
Landsbygdsutvecklarna hjälpte till vid det sista utbildningstillfället för sommarens stadsvärdar – en tur i landsbygden.

Nu är Karlskronas första stadsvärdar redo för att i sommar hjälpa turisterna och andra besökare. I går hölls sista utbildningstillfället då de fick åka på en rundtur i kommunen.

Som Sydöstran tidigare har skrivit handlar det om ett pilotprojekt där Karlskronabor frivilligt kommer att finnas tillgängliga på stan för att kunna hjälpa turister och andra till rätta i kommunen. Tanken är inte att de ska agera guider, men att de ska kunna tipsa om aktiviteter och besöksmål och svara på frågor.

Totalt är det 19 personer som har anmält sig. En av dem är Ann-Marie Svensson.

– Jag tyckte helt enkelt att det verkade vara ett spännande projekt. Det är ju också helt nytt, säger hon.

Vid tolv tillfällen under våren har de träffats för att utbildas till stadsvärdar inför sommarsäsongen.

– Det har varit en massa olika saker. Folk från kommunen har bjudits in, det har pratats om till exempel parkeringsfrågan och vi har varit på studiebesök för att på plats kunna se vad man skulle kunna ha glädje att titta på, säger Ann-Marie Svensson.

Under onsdagseftermiddagen följde Karlskrona kommuns landsbygdsutvecklare med på en busstur som stannade till bland annat på Hasslö, vid Askunga dovvilt och i Kristianopel. Stadsvärdarna var då iklädda sina nya profilkläder som de ska bära för att synas väl på stan i sommar.