Stilla nätters kapell åter till rötterna

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Charlotta Ottinger

Stilla Nätters Kapell har gett nitton utsålda konserter sedan starten 2011. I år är kapellet tillbaka men denna gången återvänder man till rötterna.

Förra året gavs tre utsålda konserter i Karlskronas pampiga konserthus.

- Ska vi vara ärliga har musiksällskapets framtid varit osäker, avslöjar kapellmästaren Oskar Appelqvist. Att lägga konceptet på hyllan i några år har diskuterats på allvar flera gånger sedan musiken tystnade i Konserthuset förra året. Ett tag var det riktigt nära att vi faktiskt tog en paus.

Men i veckan som gick togs beslutet. Det blir en fortsättning. Men denna gång återvänder Stilla Nätters Kapell till rötterna och söker den där nerven som fanns när allt började i Amiralitetskyrkan för fem år sedan.

- Det fanns en nerv första året som vi alla minns tydligt, berättar Malin Törnquist. Det är något speciellt när upplägget är lite mindre och publiken sitter riktigt nära scenen.

I år kommer därför kapellet att inta Karlskrona Konsthall.

- Förra årets upplägg i Konserthuset var fantastiskt. Större och mer spektakulärt än någonsin tidigare, summerar Stefan Andersson på Paraply produktion. Men nu känner vi att vi vill utveckla konceptet åt ett lite annat håll.

Efter jul intar kapellet konsthallen för att rigga och repa. Den 28 och 29 december ges sedan fyra föreställningar.

- Musikaliskt blir det precis som tidigare år, fortsätter Oskar Appelqvist. Det blir uteslutande låtar vi älskar att både lyssna på och spela. Instrumenteringen blir mer avskalad. Det blir piano, flygel, kontrabas, fiol och snälla gitarrer.

Stilla Nätters Kapell startade 2011 och har sedan starten gjort nitton föreställningar. Samtliga helt slutsålda. Premiäråret intog man Amiralitetskyrkan Ulrica Pia och andra året bjöd man in till stenlängan på Johannishus Gods. År tre tog man plats i festvåningen på Stadshotellet i Karlskrona innan det var dags för Eriksberg i Karlshamn 2014.

Förra året klev kapellet in i Karlskrona Konserthus och gav där tre utsålda konserter.