Stolpklättrare i Karlskrona har blivit viral världen över

KARLSKRONA Artikeln publicerades

26-årige Johannes Erlands lät sig filmas när han klättrade upp i en lyktstolpe i Karlskrona för att träna lite. Nu har hans partytrick blivit viralt över hela världen.

Med en potentiell räckvidd på över 52 miljoner läsare på nätet har utländsk media i både Kina, Australien, Bangladesh, Turkiet, Albanien och Venezuela rapporterat, och fascinerats, av den orädde svensken.

Mest omskriven har han blivit av brittiska Daily Mail – tack vare klippet som spelades in utanför hans bostad vid Alamedan i Karlskrona.

I en mobilfilm ses Johannes Erlands, 26, klättra upp i en 6-7 meter hög lyktstolpe, hålla i sig högst upp med endast händerna och sedan avsluta med en så kallad muscle up innan han klättrar ner igen.

För Sydöstran berättar Johannes Erlands att det hela började som ett partytrick redan under gymnasiet. Efter att ha bott fyra år i Karlskrona, där han arbetade som flygbasjägare inom Försvarsmakten, lät han en kompis filma honom i början av förra sommaren.

– Jag visste att lyktstolpen skulle hålla för jag hade hängt knäveck i den veckan innan, säger han.

Ett annat filmklipp visar hur han naken kör på bakhjulet med sin motorcykel genom rusningstrafik, något som en amerikansk nyhetssida uppmärksammar.

Att han blivit en världsnyhet på nätet menar han var oväntat, men roligt.

– Det känns bra. Jag hoppas kunna tjäna lite pengar på det nu också. Jag hade aldrig tänkt tanken innan, jag ville bara få ner lite roliga saker på film, men nu känns det extra kul.

– Det är också kul att folk tycker att det är roligt. Sedan blir man alltid idiotförklarad av vissa, men jag tycker att man ska få göra som man vill så länge man inte skadar någon annan.

Johannes Erlands har bott i Karlskrona i fyra år där han arbetade inom Försvarsmakten.
Foto: Privat
Johannes Erlands har bott i Karlskrona i fyra år där han arbetade inom Försvarsmakten.

Han säger ändå att han brukar få positiva reaktioner gällande sin ”träning” med lyktstolpar.

– Fast det är klart att det är många som blir rädda, men man släpper ogärna taget om man säger så. När det inte finns något annat alternativ håller man gärna i.

Blir du aldrig själv rädd för att du ska göra dig illa?

– Man ska inte hålla på med sådant här om man är rädd. Då blir det osäkert och farligt. För mig känns det spännande och jag får en kick. Fast det var mest i början.

Han gjorde sig dock illa kort efter tillfället när filmen spelades in. En brottningsmatch på ett bröllop slutade med att Johannes Erlands bröt ryggen.

– Men det blev ingen större skada. Jag blev sjukskriven, men det gick bra, säger han.

I dag är han tillbaka i Stockholm där han är uppvuxen. Han är för tillfället tjänstledig från sitt jobb inom Försvarsmakten och arbetar just nu som brandman på Bromma flygplats.

– Men jag åker ner till Karlskrona ibland och gästspelar lite. Jag saknar mina vänner och kollegor på Flygbasjägarna och R3.