Värden för miljoner förstörda i brand: ”Känns oerhört jobbigt”

Karlskrona Artikeln publicerades
Det brann rejält i den stora verkstadslokalen på Vallevägen. Sju fordon förstördes eller skadades illa.
Foto: Mattias Mattisson
Det brann rejält i den stora verkstadslokalen på Vallevägen. Sju fordon förstördes eller skadades illa.

Värden för flera miljoner kronor, bland annat tre fabriksnya lastbilar, skadades eller förstördes vid torsdagsnattens våldsamma brand på Jämjö Flak i Jämjö.

Det var en förkrossad Karl-Johan Svensson, ägare i tredje generationen till det i år 70-årsjubilerande familjeföretaget på Vallevägen, som tog emot Sydöstran morgonen efter branden.

– Det känns oerhört jobbigt. När jag kallades hit vid midnatt brann det redan för fullt, efter en våldsam rökgasexplosion. Och nu står vi här plötsligt med en helt utslagen anläggning, och viktiga jobb och fordon som är på väg in, berättar han, bekymrad, för Sydöstran.

Han har tiotalet anställda som också undrar vad som händer nu.

– I första hand måste vi försöka hitta nya, temporära lokaler. Sedan får vi hoppas på det bästa, och på försäkringsbolaget.

Han fick själv larm om branden strax före midnatt. Han har ett direktlarm hem efter flera inbrott.

– Men jag stoppades av polisen en bit därifrån. Vi hade ju något styvt halvdussin gasolflaskor i verkstaden, och det förelåg viss explosionsrisk.

Senare på natten kunde dock Karl-Johan Svensson assistera räddningstjänsten, och hjälpa till att begränsa skadorna. Då hade delar av taket rasat in, bland annat över två av företagets helt nya servicebilar. Även två äldre firmabilar skadades.

– Men de största skadorna fick tre splitternya lastbilar som vi höll på att montera nya påbyggnader på. En är helt utbränd, och de två andra har omfattande skador, orsakade framför allt av hettan vid branden.

– Värdet per lastbil ligger på drygt 3,5 miljoner kronor.

Karl-Johan Svensson tro att branden orsakades av en kortslutning i den nu totalförstörda lastbilen.

Det kommer att dröja ett bra tag innan lokalerna är inflyttningsklara igen.
Foto: Mattias Mattisson
Det kommer att dröja ett bra tag innan lokalerna är inflyttningsklara igen.

– Och nu är ett par nya lastbilar på väg in, för påbyggnader. Vi måste snabbt hitta en ny lokal, annars vet jag inte vad som händer. Det kommer sannolikt att dröja ett bra tag innan lokalerna är sanerade, och vi fått ett nytt tak, och kan vara i gång som vanligt här igen.

– Tur i oturen var att kontoret klarade sig, även om det just nu inte går att vistas där, för all rök och sot.

Karl-Johan Svensson tog emot sina anställda som vanligt på fredagsmorgonen, för att informera dem om branden, och konsekvenserna. Och om hoppet att snart ha dem tillbaka i jobb igen.

– Det var min farfar som startade Jämjö Flak. I år är det 70 år sedan.

– Det kunde ju börjat roligare.