Stort intresse för nya vinfestivalen

Karlskrona Artikeln publicerades
Karlskrona vinfestival arrangeras bland annat av vinimportören Markus Ardin.
Foto: Staffan Lindbom
Karlskrona vinfestival arrangeras bland annat av vinimportören Markus Ardin.

I år arrangeras Karlskrona vinfestival för första gången. För att vara premiären tycker arrangören Markus Ardin att intresset från både utställare och besökare har varit stort.

Karlskrona vinfestival arrangeras av vinimportören Markus Ardin och Johan Rennemark, som även ligger bakom ölfestivalen i Karlskrona. Det började med att Johan frågade Markus om han trodde att det fanns ett intresse för en vinfestival i kommunen.

– Och det gör det absolut. Det finns både en efterfrågan och ett behov, säger Markus.

Därför drog de i gång festivalen som nu arrangeras den 26 till 27 april på konferenscentret Dockside. Flera svenska vinimportörer är inbjudna som utställare. Dessutom kommer de två lokala vinproducenterna Stora Boråkra och Stora Horn.

– Det blir väldigt många viner från hela världen, sammanfattar Markus.

Festivalen går ut på att du köper en entrébiljett och dryckeshäften. Sedan har besökarna möjlighet att gå runt, testa vin och prata med importörer.

Intresset för festivalen har varit stort bland både utställare och besökare.

– Vi sålde slut tre och en halv månad innan så nu har vi lagt till ett extra lördagspass, säger Markus som tycker att det är jätteroligt.

Redan nu finns det planer på att vinfestivalen ska bli årligen återkommande.

– Får vi sån här respons så sluter de upp för att de tycker att det är roligt med vin och då vill vi fortsätta, säger han.

Festivalen arrangeras på båda våningarna på Dockside. Den kan max ha 150 besökare per pass.

Markus som både importerar vin och håller i vinprovningar, genom sitt företag Ardin wines, rekommenderar egentligen besökarna att köpt biljetter till båda dagarna för att kunna prova så mycket som möjligt. Hans tips är annars att rikta in sig på en druva eller region och att prova mer av det. Passa även på att ställa frågor till utställarna.

– Det är roligt när man får en bild bakom en produkt. Det som fascinerar mig med vin är att det inte är glamouröst utan det är en vinbonde, med utmaningar som alla andra, som ligger bakom det, säger han.

Vid en vanlig provning neutraliserar man munnen mellan provningarna. Det kan du göra under festivalen också men Markus tycker att det då i första hand ska vara roligt och opretentiöst. Det är däremot viktigt att dricka vatten emellanåt.

– Om du inte spottar ut vinet blir du bedövad efter några glas.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.