Syskon får höjt skadestånd efter dödsolycka

Fridlevstad Artikeln publicerades
Foto: Linslusfoto

Syskonen till den unga kvinna som dog i en bilkrasch i Fridlevstad i maj i fjol tillerkänns nu ett högre skadestånd av hovrätten – ett dubbelt så högt som i tingsrätten.

Förarens vållande till olyckan anses nämligen ligga på gränslandet till ett uppsåtligt brott.

Det var i mitten av maj förra året som kvinnans 33-årige sambo i hög hastighet, körkortslös, drogad och med drygt 2 promille alkohol i blodet körde av vägen och in i ett träd.

Kvinnan satt som passagerare i bilen och avled troligtvis omedelbart.

Mannen dömdes till två år och ett halvt års fängelse för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och grovt rattfylleri och dessutom för ett tidigare, obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

33-åringen dömdes även till att betala schabloniserade 25 000 kronor i skadestånd till kvinnans båda helsyskon. De hade dock yrkat på 60- respektive 70 000 kronor och skadeståndsdelen överklagade därför till hovrätten – som nu alltså beslutat höja skadestånden till 50 000 kronor vardera. Som är schablon i särskilt grova fall.

Syskonen får dock stå själva för sina rättegångskostnader i hovrätten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.