Ta kontroll över dina pengar

Karlskrona Artikeln publicerades
Marie-Louise Fredriksson, rådgivare och ansvarig för Fair investments i Malmö, och Camilla Bergman, eventansvarig för bolaget, vill hjälpa dig att ta kontroll över dina pengar.
Foto: Mattias Mattisson
Marie-Louise Fredriksson, rådgivare och ansvarig för Fair investments i Malmö, och Camilla Bergman, eventansvarig för bolaget, vill hjälpa dig att ta kontroll över dina pengar.

Att vi ska spara pengar vet nog de flesta om. Men det är inget lätt val att bestämma hur det ska göras. I maj får du dock chansen att lära dig tillräckligt för att kunna tjäna mer på dina besparingar.

Den 13 och 14 maj gästas Scandic Karlskrona av Marie-Louise Fredriksson som är rådgivare på kapitalförvaltningsbolaget Fair investments. Genom ett föredrag på temat Finansbranschen bakom kulisserna vill hon se till att Blekingeborna har koll på sina pengar.

– Det finns en oro kring de val man har gjort. Folk vet inte vad de ska jämföra med, säger Marie-Louise om människors val av sparanden.

– Man måste engagera sig i sin ekonomi. Det är jätteviktigt att komma och lyssna. Kunskap är makt, säger Camilla Bergman, eventansvarig på bolaget.

Både Marie-Louise och Camilla upplever att många i dag känner sig lurade vad gäller placeringarna av sina pengar. Det finns många aktörer i branschen och många som tar betalt utan att kunden egentligen får något för pengarna.

– Det står nästan dagligen i media om folk som har blivit blåsta.

– Många känner sig lurade, framför allt på höga avgifter. Det spelar ingen roll om fonden går ner, du betalar en avgift i alla fall. Folk blir rädda och osäkra. Det vill vi vara med och förändra. Vi har ett stort engagemang och vill förändra och förbättra finansetablissemanget, säger Camilla.

Bolaget arrangerar föredraget för att ge människor mer kunskap för att de ska kunna tjäna mer på sina besparingar. Under de tre tillfällena: två den 13:e och ett den 14 maj berättar Marie-Louise hur systemet fungerar och vad det finns för alternativ när det gäller placeringar. Hon har bland annat erfarenhet från att ha jobbat på bank i 38 år och är nu ansvarig rådgivare för Fair investments i Malmö.

Under tidigare föredrag Marie-Louise har hållit har 95 procent av publiken bestått av män. Det vill hon se en ändring på. Hon menar att det är lika viktigt för kvinnor som för män att ha koll på sina pengar.

– Kvinnor har inte mindre kapital än män. De behöver också lära sig och förstå, säger hon.

Fair investments startade 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Bolaget arbetar efter modellen att det inte tar betalt om kunden inte får någon värdeökning.

Det finns ett fåtal platser till föredraget. Mer information om det och anmälan finns på Visit Karlskronas hemsida.

Fakta

Marie-Louises tips

Se upp med

• Förvaltare som inte lyckas slå sitt index. Du riskerar att inte får något för det du betalar.

• Fond-i-fond-lösningar. Alla stora banker har en fond med andra fonder i. Du kan själv plocka ihop fonder till en lägre kostnad.

• Räntefonder. Nu ger de negativ avkastning.

• Nollräntekonton. Du riskerar att ditt kapital tappar i värde.

Tips

• Jämför olika fonder på webbsidan Morningstar. Fonderna får poäng i form av stjärnor. Två eller tre stjärnor innebära att den har genererat mindre än liknande fonder.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.