Tandvårdens klimatfarliga utsläpp ska bort

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Bertil Ericson / TT

Användandet av lustgas inom specialisttandvården i Blekinge ska bli mindre klimatfarligt.

Region Blekinge håller nämligen på att installera en maskin som ska rena utsläppen av klimatboven.

Lustgas används som bedövning vid vissa ingrepp inom specialisttandvården och käkkirurgin i Karlskrona. Men lustgas är en stor klimatbov som bidrar till att öka växthuseffekten och tunna ut ozonlagret som skyddar jorden.

Därför satsar Region Blekinge, tidigare landstinget Blekinge, på en destruktionsmaskin som ska omvandla lustgasen till vanlig luft.

– Den håller på att installeras nu och tanken är att maskinen ska vara i drift till våren eller i alla fall innan sommaren, säger Björn Ekholm, projektledare för installationen av maskinen.

Destruktionsmaskinen är en mindre version av den maskin som har installerats på Blekingesjukhusets förlossningsavdelning. Det är också en billigare satsning, på 1,5 miljon till skillnad från förlossningens maskin som är värd 3 miljoner kronor. Tandvården släpper nämligen bara ut en liten del av regionens totala lustgasutsläpp. Den allra största delen släpps ut av förlossningsvården.

Tidigare har regionen testat en portabel lustgasrenare inom tandvården. Det försöket var dock inte lyckat.

– Den fungerade inte optimalt för patienterna, så vi valde att satsa på destruktionsmaskinen istället för att minska vår klimatpåverkan, säger Pia Lindahl, miljöchef på Region Blekinge.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.