Tekniska undersökningen kring kadettbranden klar

Karlskrona Artikeln publicerades
Svaren från den tekniska undersökningen av branden i ett kadettboende i Karlskrona i mitten av december är nu klara.
Foto: Mattias Mattisson
Svaren från den tekniska undersökningen av branden i ett kadettboende i Karlskrona i mitten av december är nu klara.

Svaren från den tekniska undersökningen efter en brand i ett kadettboende i Karlskrona är nu klara. Men vad som orsakat branden vill åklagare Pehr Ola Pehrsson inte gå in på i nuläget.

– Det kan jag inte uttala mig om just nu, säger han.

Det har gått drygt fyra månader sedan den kraftiga branden i ett kadettboende i Karlskrona. Under natten mot den 12 december vistades ett tjugotal personer i lägenheten i Kungsmarken, där kadetterna hade någon form av examensfest, när det plötsligt började brinna.

Åklagare och polisen har inväntat de tekniska analyssvaren från Nationellt forensiskt centrum (NFC). I förra veckan fick vice chefsåklagare Pehr Ola Pehrsson på Södra Skånes åklagarkammare, som leder förundersökningen, besked från NFC.

– Vi har fått svar på den tekniska undersökningen och ska nu ta ställning till vad det betyder för den fortsatta förundersökningen samt vilken juridisk betydelse det får, säger han.

Det har konstaterats att branden är anlagd, men det är inte längre självklart att det rör sig om mordbrand.

– Det handlar om rubriceringsfrågan. Svaren från den tekniska undersökningen gör att jag måste ta ställning till om det rör sig om mordbrand, grov mordbrand, framkallande av fara för annan eller allmänfarlig ödeläggelse. Och där har jag inte satt ned foten än, säger Pehr Ola Pehrsson.

Vilka svar som man fått från NFC vill Pehr Ola Pehrsson inte precisera i nuläget.

– Det vill jag inte gå in på.

Men han säger att det finns goda skäl att fortsätta förundersökningen.

– Jag hoppas och tror att vi ska kunna vara klara med förundersökningen inom den närmaste månaden, men vi har en del åtgärder kvar att vidta. Jag har inte tagit ställning i åtalasfrågan ännu, men hade jag inte trott på åtal framöver så hade jag lagt ned förundersökningen, säger Pehr Ola Pehrsson.

Fortfarande är flera personer misstänkta för brott i samband med kadettbranden.

– Det finns som tidigare flera misstänkta.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.