Terrorforskaren: ”Han visar ingen ånger”

Blekinge Artikeln publicerades
Michael Krona är universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Universitet. Han forskar om propaganda och medier inom extremistisk kommunikation, med fokus på Islamiska Statens (IS) medieanvändning.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Michael Krona är universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Universitet. Han forskar om propaganda och medier inom extremistisk kommunikation, med fokus på Islamiska Statens (IS) medieanvändning.

Forskaren och IS-experten Michael Krona följer rättsprocessen noga. Han börjar få en bild av Rakhmat Akilov och hans övertygelser.

De senaste dagarna har forskaren Michael Krona, bördig från Karlskrona, haft fullt upp. Hans expertutlåtanden har hörts i bland annat Svenska dagbladet och franska Le Monde. Krona har specialiserat sig på hur terrororganisationen kommunicerar.

– Jag följer rättegången mycket noga och har plöjt igenom stora delar av förundersökningen. Jag har främst fokuserat på vad Akilov svarar på frågorna i förhöret.

Hur verkar han vara som person?

– Han är en man som är mycket socialt sårbar, som söker en mening och tillhörighet.

Enligt Michael Krona visar Rakhmat Akilov ingen ånger för det dåd som han erkänt att han utfört. Snarare tvärtom. Däremot är hans koppling till terrororganisationen IS mindre självklar.

– IS har faktiskt inte tagit på sig ansvaret för dådet. Däremot har personerna som Akilov varit i kontakt med starka kopplingar dit, säger Michael Krona.

Han berättar att den misstänkte terroristen visar på dåliga kunskaper om Islamska Staten och att han i princip har fått ett manuskript på hur han ska tala och föra sig i de chattkonversationer han haft.

På frågan om hur mycket uppmärksamhet dådet i Stockholm har fått i IS-nätverken svarar Krona att det varit mestadels tyst det senaste året. Större dåd har fått mer uppmärksamhet. Med det sagt är inte faran över för fler terrordåd i Sverige.

– Vi finns med på IS lista över länder över fiender. Andra länder som Tyskland står högre upp på listan, men tyvärr ska man inte tro att det inte kan hända igen.

Vad tror du att du kan lära dig av rättegången?

– Jag hoppas kunna få mer kunskap om hur IS utnyttjar personer och lyckas skapa ett sammanhang där de känner sig viktiga.