Tips på ett grönare julpyssel

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Jenny Svensson fixar julpynt av sådant som egentligen var på väg till soptunnan.
Foto:Maths Olsson
Jenny Svensson fixar julpynt av sådant som egentligen var på väg till soptunnan.

Medan vissa drömmer om en vit jul strävar andra efter ett grönare firande. Jenny Svensson och Vera Frederiksen Zhotkevich ger dig tips på hur du kan fixa nytt pynt utan att behöva köpa nytt.

I den ideella föreningen Klaura – pop up markets lokaler i Gräsvik står pysselbordet fortfarande på plats sedan evenemanget En grönare jul firades under senhösten.

Kvar finns också resterna av vad som skapades av besökarna. Jenny Svensson visar upp några exempel, som små leksaksdjur som sprejats och pyntats med guldfärg och annat, gammalt tidningspapper som blivit till granar och egengjorda julgranskulor av papier-maché.

Hon visar också hur man kan återanvända skruvkorkar av metall till diverse olika saker genom att klippa upp dem.

– Man kan klistra saker på dem och hänga upp i granen. Eller trä flera på en tråd och hänga upp utomhus. Ungarna skulle kunna göra broscher och ge till sin farmor eller mormor i julklapp, säger Jenny Svensson.

Vera Frederiksen Zhotkevich tillägger:

– Eller så kan man dekorera inslagna paket med korkarna.

Samtidigt sitter hon och viker in sidorna i ett glansigt och färgglatt magasin som ett tips på hur man kan göra en julkortshållare.

– Jag har en stor släkt som bor i olika länder och vi får många kort skickade till oss. Detta blir ett bra ställe att förvara dem på.

Vad gäller återbruk har de uppfattningen om att det har blivit allt vanligare i folks medvetande, men att konsumtionen troligen ändå inte har minskat.

– Men varför måste man alltid ha det allra senaste? Det är ju oftast samma saker, bara att de kan se lite annorlunda ut så att vi ska vilja köpa dem igen, säger Vera Frederiksen Zhotkevich.

I stället för det trendiga ordet hållbarhet tycker hon att förnuftigt tänkande kan vara ett bättre begrepp i sammanhanget.

Under tiden som de pysslar vidare pratar Jenny Svensson och Vera Frederiksen Zhotkevich också om vikten av att sträva efter lugn och ro och låta saker och ting ta sin tid, i stället för att stressa.

– Umgås, uppmanar Jenny Svensson.