Sverigedemokrat bakom skolflytten

Ronneby Artikeln publicerades

- Det hade aldrig fungerat. Det visar erfarenheten. Thoren Framtid har redan fyllt nästan en hel klass av svenska barn som fått fly från andra skolor i kommunen, från störningar där.

Läraren, debattören och Sverigedemokraten Tomas Lundberg medger sig vara en av de mest drivande bakom protesterna mot att friskolan i Soft Center skulle behöva dela entré med nyanlända barn.

Han har själv ett barn på skolan.

– Det handlar inte om rasism, det handlar dels om trygghet för våra egna barn, men också om de björntjänster vi ger de nyanlända när politiken, som nu, varken orkar engagera sig eller satsa de resurser som krävs för en vettig integration, säger han till Sydöstran.

– För alla barn är verkligen lika värda. Det här är inte barnens fel, poängterar han.

– Ronneby har problem, men i stället för att svara på frågor och söka lösningar, och försöka skingra den oro som finns, och som växer, spelar man hela tiden bara ut sina rasistkort. Och vinner säkerligen billiga poäng.

– Men det är också därför undervisningen i vissa klasser på vissa skolor nu havererat, och elever söker sig därifrån, till friskolor, menar han.

Tomas Lundberg säger sig utgå ifrån att det snart blir stökigt även kring Start Soft.

– Vi har ju sett det förut. Många av de här barnen mår dåligt, och har trauman. Det satsas samtidigt för lite på dem, och då blir det lätt fel, och oroligt. Vi har ju också sett att nyanlända som påstått sig vara i tidiga tonåren i själva verket varit både 25 och 30, och det känns inte tryggt att ha sådana bland lågstadiebarn.

– När vi föräldrar försökte samla politiker och tjänstemän till en diskussion om våra farhågor, kanske hade de kunnat lugna oss, valde man att helt strunta i oss. Det är så otroligt nonchalant.

– Alla förlorar på att vi inte pratar klarspråk, menar Tomas Lundberg.

Fotnot: Tomas Lundberg sitter som vald revisor för Sverigedemokraterna i Ronneby, med miljö- och byggnadsnämnden som bevakningsuppdrag. Han är också revisorersättare för SD i Östra Blekinges räddningstjänst.