Tomt testlabb kan kosta kommunen 5,5 miljoner

Karlskrona Artikeln publicerades
Blekinge Health Arena.
Foto: Mattias Mattisson
Blekinge Health Arena.

I slutet på juni 2019 kan Blekinge Health Arena stå utan hyresgäst.

Om inte Karlskrona kommun hittar någon ny intressent kan en tom lokal kosta kommunen 5,5 miljoner kronor fram till slutet av 2021.

– Lokalen är specialanpassad och det är inte lätt att hitta en ny hyresgäst. Jag hoppas verkligen inte att lokalen ska stå tom i två och ett halvt år, säger Fredrik Frisell, fastighetschef på Karlskrona kommun.

Blekinge IF meddelade Karlskrona kommun den 31 oktober 2018 att de säger upp hyresavtalet för Blekinge Health Arena på Rosenholm – uppsägningstiden är på nio månader.

Anledningen är att kommunen inte längre ska ge ett bidrag på en miljon kronor per år till Blekinge IF för testlabbet.

Karlskrona kommun har ett avtal med fastighetsägaren Hemfosa som sträcker sig fram till den sista december 2021.

Skulle inte kommunen hitta någon ny hyresgäst så kan ett tomt testlabb kosta skattebetalarna 5,5 miljoner kronor i 2,5 år – något som SVT Nyheter Blekinge var första med att berätta.

Karlskrona kommun äger stora delar av inventariet i Blekinge Health Arena.

– Vi har förhandlat ner hyran med en halv miljon kronor för 2019. För 2020 och 2021 blir den 500 000 kronor dyrare jämfört med det avtalet som gäller nu, säger Fredrik Frisell.

Kom det som en överraskning för er att Blekinge IF säger upp avtalet?

– Ja, det var ingen info som jag fått till mig, säger Fredrik Frisell.

Kunde ni gjort något annorlunda med tanke på att lokalen riskerar att stå tom i över två år?

– Tekniskt sätt så hade vi kunnat säga upp avtalet med fastighetsägaren den sista december 2017, då hade inte hyresavtalet förlängts tre år.

Hur går ni vidare?

– Vi ska ha en ny dialog med Blekinge IF, innan vi börjar arbetet med att hitta en ny hyresgäst.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.