Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Trots torkan – bockjakten pågår som vanligt

I dag inleds bockjakten, vilket innebär att det framöver är grönt ljus för jägare att fälla rådjursbockar i skog och mark.
Men hur mår egentligen djuren efter de senaste månaders torka och extremvärme och förändrar det årets jakt?
Blekinge • Publicerad 16 augusti 2018
Risken finns att årets extremvärme påverkar rådjursstammen framöver – idag börjar jakten.
Risken finns att årets extremvärme påverkar rådjursstammen framöver – idag börjar jakten.Foto: /TT

Kent Löving, förtroendevald och kommunikatör för Svenska Jägareförbundet i Blekinge län:

– Det enda vi kan konstatera är att vi inte haft en så här varm sommar eller så länge tidigare, så det finns ingen forskning kring det hela. Man kan bara anta och man behöver inte vara raketforskare för att förstå att djuren har tagit skada på ett eller annat sätt.

Annons

På vilket sätt påverkas djuren?

– Det är mindre näring i fodret vilket i sin tur resulterar i mindre mjölk och då får de som diar i sig för lite näring och blir klenare inför vintern. Det återstår att se om det slår ut de svagare individerna om det blir en kärv vinter, tyvärr jag tror det, säger han.

Dessvärre är det inte bara den ovanliga varma sommaren som gjort det besvärligt för klövdjuren. Den förra vintern inföll sent och höll i sig länge och följdes därefter av en kort vår, som snabbt blommade ut i sommarhetta.

– Den föda djuren får i sig på våren är jätteviktig, framförallt för hondjuren som ska gå i brunst och sen föda sina kid eller kalvar.

– I samband med den här sommaren kan det få en långsiktig inverkan på stammarna, säger Karin Stoeckmann, länsansvarig jaktvårdskonsulent i Blekinge för Svenska Jägareförbundet.

Trots djurens tillstånd påverkas däremot bockjakten inte särskilt mycket av det här menar Kent Löving, utan att jägare kommer ge sig ut som vanligt.

– Jag tror att förväntningarna är som vanligt, för det är ju bockjakt det är frågan om och de har ju farit runt efter getterna på sistone. Då är det bara getterna som gäller och de hinner knappt äta eller dricka ens så även normala år är det ganska trötta och magra efter den här tiden.

I år handlar det därför om urval: att skjuta av de individer som är svaga och ändå riskerar att dö under vintern. Det uppmanar Jägareförbundet till i sina sociala medier för jägare i Blekinge.

– Jag hoppas att om jägarna ser någon mager och eländig bock så skjuter de av den utan att tänka på vad den har för horn, säger Kent Löving.

Någon ytterligare kommentar?

Nej, inte mer än jag önskar alla jägare en riktigt skitjakt.

Teodor Dimblad
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons