Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tullskolans rektor sökte hjälp för avlastning i arbetet

Tullskolans rektor Johan Johansson begärde redan innan händelsen med Yara avlastning i sitt arbete. Det berättar Berndt Dabergott, ordförande för Skolledarna i Karlskrona, för Sydöstran.
Matz Nilsson, Sveriges skolledarförbund, riktar skarp kritik mot att kommunen pekat ut rektorn som ansvarig i hanteringen av Yarafallet. "Arbetssituationen för rektorer i Karlskrona har i flera år varit kaotisk", säger han.
Karlskrona • Publicerad 20 november 2014
Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias MattissonFoto: 

Tidigare i år, innan den tragiska händelsen med Yara, påtalade Tullskolans rektor Johan Johansson, liksom flera av kommunens rektorer, att hans arbetsbörda var för tung och sökte kommunens hjälp.

– Johan Johansson var en av dem som begärde avlastning av kommunen, berättar Berndt Dabergott för Sydöstran.

Annons

Under hösten har kommunen tillskjutit medel för att anställa biträdande rektorer på halvtid. Men rektorerna har påtalat den tunga arbetsbördan under flera år. Kommunen hade kunnat agera tidigare, tycker Berndt Dabergott.

– Det är ledsamt att Johan Johansson tog detta så personligt, för han har inte gjort något fel. Hade han mått bra i övrigt och varit i balans hade han kanske inte tagit sådana steg som han nu gjort, säger han.

Även Skolledarförbundets ordförande Matz Nilsson påpekar att Skolledarförbundet i flera år slagit larm gällande rektorernas arbetsmiljö och arbetssituation i Karlskrona. I våras visade också en rapport som kommunen låtit fristående revisorer ta fram att arbetssituationen för rektorer i Karlskrona är ohållbar.

– Rektorernas arbetsbörda var omänskligt stor redan innan det tragiska med Yara skedde. Flera skolledare har valt att lämna kommunen, säger Matz Nilsson till Sydöstran.

Han riktar hård kritik mot att Karlskrona kommun så tidigt som den 12 maj pekade ut rektorn som ansvarig för hanteringen av ärendet som gällde Yara.

– Det har fått förödande konsekvenser för rektorn och hans familj. Man borde lägga hela pusslet innan man pekar ut var ansvaret brustit, och kartlägga fler brister i systemet, säger Matz Nilsson, som själv varit rektor och förvaltningschef.

– Jag vet hur oerhört viktigt det är att som chef känna stöd från sin arbetsgivare när något händer, säger Matz Nilsson.

Rektorn på Tullskolan gjorde dessutom inget fel i hanteringen av ärendet med Yara, utan följde de rutiner som då gällde för kommunens kontakt med socialen. Det visar en granskning som SVT Blekingenytt gjort.

Först efter Yaras död ändrades rutinerna i rektorernas egen handbok. Tullskolans rektor lämnade muntliga uppgifter om Yara till socialtjänsten. Enligt de då gällande interna riktlinjerna är det att betrakta som en anmälan. Trots detta pekade kommunen ut rektorn som ensam ansvarig för hanteringen av Yaras fall. Maria Persson, chef barn- och ungdomsförvaltningen, säger sig medveten om brister i dokumentationen. Men hon vidhåller ändå att det handlar om en felaktighet från rektorns sida, och att kommunen agerat på rätt sätt.

Facebookgruppen "Vi som vill att rektor Johan Johanssons namn ska rentvås" har i skrivande stund omkring 1300 medlemmar.

På söndag den 23 november klockan 18.00 har privatpersoner arrangerat ett fackeltåg för rektor Johan Johansson på Stortorget i Karlskrona.

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons