Tusen rosor – för att säga tack

Karlskrona Artikeln publicerades
Så här såg det ut i fjol när Lions delade ut massvis med gula rosor. På bilden Gun Segerfalk som överraskar med en blomma.
Foto:Göran Carlander
Så här såg det ut i fjol när Lions delade ut massvis med gula rosor. På bilden Gun Segerfalk som överraskar med en blomma.

På lördag ska 1 000 gula ”Lions-rosor” delas ut karlskroniterna runt om i stan – och dagen efter firar Lions Club Jarramas organisationens världsdag med att fylla 100 år.

Tre röda rosor betyder ”jag älskar dig” – men vad betyder egentligen ett tusen gula dito?

– Det är egentligen bara ett tack från oss till allmänheten, för att de ställer upp och stöttar våra insamlingar.

– För cirka 15 år sedan kom vi på att vi inte bara ska samla in pengar till hjälpverksamhet, utan även visa vår uppskattning till folk, säger Göran Carlander hos Lions Club Jarramas i Karlskrona.

På lördag efter klockan 12 ger de sig ut på olika ställen i Karlskrona med sina gula jackor, laddade med 1 000 gula rosor att dela ut. Rosorna är skänkta av en lokal blomsterhandlare och under söndagen firar man Lions världsdag.

– Det är fantastiskt, en organisation som fyller 100 år och som finns över hela världen. Jag var i Nepal för några veckor sedan, bara i Katmandu finns det 50 Lions-klubbar. Man är alltid välkommen, var man än är i världen, berättar han.

Varje år delar Lions Club Jarramas i Karlskrona (det finns en till Lions-klubb i Karlskrona) 500 000 kronor till behövande. Av denna halvmiljon gick 300 000 kronor förra året till lokala behov.

– Det känns bra. Vi brukar prioritera folk som har det svårt ekonomiskt, och framförallt barn. Även de som har fysiska, psykiska och sociala handikapp värnar vi om.

Hur fiskar ni upp vilka som ska få er ekonomiska stöttning?

– Vi har många bekanta som vet och har koll, vi har även bra kontakt med diakonin och andra organisationer med bra insyn i samhället. Sedan söker en del folk själva till oss, säger Göran Carlander.

– Vi kan aldrig ersätta socialens arbete, men vi kan gå in där de kanske inte går in och kan stötta.