Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tusenårig historia döljs under köpcentrum

Kungagravar från medeltiden, en gravhög med fynd från bronsåldern och den förhistoriska huvudvägen genom Blekinge.
Mycket historia döljer sig bland köpcentrumen i Vedeby – och nu har de dolda berättelserna blivit ljudvandringar.
Vedeby • Publicerad 11 december 2018
Blekinge museum, Skolhistoriska föreningen och Rosenholmsskolan har samarbetat i Vedebyprojektet som nu har mynnat ut i 25 olika ljudvandringar.
Blekinge museum, Skolhistoriska föreningen och Rosenholmsskolan har samarbetat i Vedebyprojektet som nu har mynnat ut i 25 olika ljudvandringar.Foto: Andreas Blomlöf

Tusentals bilförare kör varje dag förbi köpcentrumen i Vedeby utan att tänka på vilken historia som döljs därunder.

Vedebyområdet var nämligen en viktig plats i Blekinge både under bronsåldern, järnåldern och medeltiden. Här finns bland annat den förhistoriska huvudvägen genom Blekinge som har gått på samma plats sedan järnåldern. Här finns även kungagravar från medeltiden och den så kallade Busehögen, som är en större gravhög med fynd från bronsåldern.

Annons

– Det här området är Karlskronas vagga kan man säga, långt innan Karlskrona fanns. Vi är jätteglada att vi har fått vara med i detta projektet, säger Rolf Andersson, ordförande i före detta Skolhistoriska föreningen som skänkte 104 000 kronor till Blekinge museum för att de skulle kunna genomföra projektet tillsammans med Rosenholmsskolan.

Christina Hardlund på Rosenholmsskolan, Ola Palmgren på Blekinge museum och Rolf Andersson på före detta Skolhistoriska föreningen har samarbetat i Vedebyprojektet.
Christina Hardlund på Rosenholmsskolan, Ola Palmgren på Blekinge museum och Rolf Andersson på före detta Skolhistoriska föreningen har samarbetat i Vedebyprojektet.Foto: Andreas Blomlöf

Nu ska den dolda historien lyftas fram av åttondeklassarna på Rosenholmsskolan i Karlskrona. Eleverna har med hjälp av kartor, bilder, arkeologiska rapporter, tidningar och arkivhandlingar tagit reda på den dolda historien bakom Vedeby. De har sedan satt ihop och spelat in 25 olika så kallade ljudvandringar.

– De har valt ut två eller tre olika ställen i Vedeby att berätta om och har sedan sökt material om det själva. De har sedan satt ihop det till en egen berättelse och spelat in det som en podd som man ska lyssna på när man vandrar i området, berättar Ola Palmgren, museipedagog på Blekinge museum.

I nuläget finns ljudvandringarna inte tillgängliga för allmänheten men tanken är att de ska finnas på Blekinge museums hemsida i framtiden – om tillstånd fås från eleverna.

Eleverna Nea Berg och Martin Nilsson har gjort en ljudvandring om medeltidsgravar som finns i närheten av dagens Biltemabutik och om Vedeby gård som brann ner 1953.
Eleverna Nea Berg och Martin Nilsson har gjort en ljudvandring om medeltidsgravar som finns i närheten av dagens Biltemabutik och om Vedeby gård som brann ner 1953.Foto: Andreas Blomlöf

Två av eleverna som har gjort en ljudvandring ihop är Nea Berg och Martin Nilsson. Deras ljudvandring innehåller bland annat fakta om gravarna från medeltiden som ligger i närheten av dagens Biltemabutik.

– Det är mest kungar som har begravts där och de begravdes ofta tillsammans med skatter. Man har bland annat hittat guldsmycken där, men vi hittade inga tyvärr när vi var där, säger Martin Nilsson.

– Det har varit väldigt spännande att jobba med detta och man har fått reda på sådant som man inte hade en aning om. Det bästa med projektet är den kunskap och den historien man har lärt sig, säger Nea Berg.

Elevernas har jobbat med projektet i 1,5 år på svenska- och historielektionerna.
Elevernas har jobbat med projektet i 1,5 år på svenska- och historielektionerna.Foto: Andreas Blomlöf
Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons