TV: Här marscherar över 100 för klimatet: ”Vi måste agera nu”

Karlskrona ,
Friday for future genomförde en klimatdemonstration i Karlskrona under fredagen.
Foto: Mattias Mattisson
Friday for future genomförde en klimatdemonstration i Karlskrona under fredagen.

Ett 100-tal personer marscherade för klimatet i Karlskrona. Sedan lämnades ett medborgarförslag om att kommunen ska nå nollutsläpp 2030 över till kommunalrådet Magnus Larsson (C).

På fredagen klimatstrejkade människor över hela världen. Initiativet som kallas för Fridays for future har inspirerats av 16-åriga miljöaktivisten Greta Thunberg. I Karlskrona hade ett 100-tal personer samlats på Klaipedaplatsen för att demonstrera för klimatet. De marscherade sedan gemensamt till kommunhuset och lämnade över ett medborgarförslag, om att kommunen ska nå nollutsläpp 2030, till kommunalrådet Magnus Larsson (C).

– Vi trodde inte att det skulle komma så många så vi är glatt överraskade. Vi har även fått in 350 namnunderskrifter som överlämnas i samband med medborgarförslaget. Det här visar hur viktig klimatfrågan är. Klimatet är inget som kan vänta, utan vi måste agera nu, säger Annie Karlsson som tillsammans med Madeleine Norrman är initiativtagare till Fridays for future Karlskrona.

Madeleine Norrman som är miljövetare har närvarat på fyra klimattoppmöten. I höstas träffade hon Greta Thunberg på FN:s klimatkonferens i Polen.

– Jag tycker att det är viktigt att man är med och påverkar där man bor. I Karlskrona bor vi på öar och vi är mycket känsliga för klimatförändringar som exempelvis havsnivåhöjningar. Vi vill att Karlskrona ska gå i bräschen i klimatfrågan, säger Madeleine Norrman.

+ 5

Några av demonstranterna som marscherade var Sara Eriksson, Sofia Tatidis, Elin Mukka och Moa Rolfsdotter.

– Vi fick inte ledigt från skolan, men det är inget som stoppat oss, säger Sofia Tatidis.

– Det är viktigt att vi står upp för klimatet, säger Sara Eriksson.

När klimatdemonstranterna kom fram till kommunhuset möttes de av kommunalrådet Magnus Larsson (C).

– Det är första gången som jag tar emot ett medborgarförslag på det här sättet. Jag blir glad över att se att det är så många ungdomar som engagerar sig i denna fråga. Det här är en påminnelse om att vi måste arbeta ännu mer med klimatet, säger Larsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.