Tv-kontroll till tingsrätten: ”Du har sett fel”

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Johan Hultgren

Två kontrollanter från Radiotjänst såg 32-åringens tv från gatan – trots utebliven tv-licens.

”Du har sett fel”, sa mannen och stängde dörren. Nu är ärendet nått ända till Blekinge tingsrätt.

Det var i början av januari i år som två tv-kontrollanter från Radiotjänst i Kiruna noterande mannens tv utifrån gatan i villakvarteret där mannen bor.

32-åringen hade inte anmält sin tv – nu åtalas han för ”underlåtenhet att anmäla tv-innehav”. Ett ärende som nu avgörs i tingsrätten nästa vecka.

”XX öppnade och nekade till tv-innehav trots att jag noterade att jag sett tv:n, en normalstor platt-tv mellan 38-42 tum, vägghängd, påslagen”, skriver tv-kontrollanten i sin anmälan.

När hon kollade med sin kollega uppgav även han att tv:n varit synlig från gatan. ”Det är solklart att det handlar om en tv”, anser den kvinnliga kontrollanten i förhör med polisen.

32-åringen på den aktuella adressen öppnade dörren, nekade och sa något i stil med ”du har sett fel”.

Mannen nekade i polisförhören och menar att det handlade om en projektor på väggen som han sedan streamade filmer på via sin mobiltelefon.

Om mannen fälls riskerar han böter på max 1 500 kronor.

Antalet sådana här fall som når tingsrätten är relativt ovanliga, enligt Radiotjänst i Kiruna.

– Vi har bara ett fåtal fall per år, uppemot ett tiotal. Men om man hårdnackat nekar trots att man har en tv så blir det så här, säger Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt.

– Det är inte kul för någon, varken för oss eller den ”drabbade”, för det blir ju en notering i belastningsregistret. Det kan jag tycka är det mest kännbara.