Ung trio landstiger i filmens rike

Karlskrona Artikeln publicerades

BLEKINGE
Ett gäng vänner tänker fira sin studentexamen med en resa. Men olyckan är framme, planet kraschar, och vännerna blir strandsatta på en öde ö. Som om inte detta vore nog, försvinner alla andra passagerare, och mystiken börjar tätna. Känns konceptet igen?

- Jag inspirerades mycket av TV4-serien Lost, säger Andreas Woller. Jag ville göra något liknande.
Namnet på produktionsbolaget fick bli WEA - efter grundarnas namn Woller, Emil och Alexander. Trots att de tre bara går första året på gymnasiet, där de alla tre på ett eller annat sätt har film på schemat, har har de redan ett par års erfarenhet av filmskapande.
- Vi har gjort lite kortfilmer innan, säger Andreas Woller. Men nu ville vi göra något lite mer på allvar. Det kommer bli en betydligt större produktion, med steady-cams, specialeffekter, bluescreens och actionscener.
Till produktionen av "Studentfesten" har WEA Produktion lyckats ragga en rad sponsorer som villigt bidrar med välkommen hjälp.
F17 låter till exempel killarna filma scener med ett brinnande flygplan inne på sitt område, och förhandlingar är på gång med SAS om att få filma i ett av deras plan.
- Så vi klarar oss billigt undan, säger Andreas Woller. Det kommer nog faktiskt att bli en hel långfilm till slut.
Men det innebär mycket jobb för de tre centralgestalterna Woller, Emil och Alexander, som har fullt upp med produktionen. De sköter manus, regi, casting, huvudrollerna och till och med stuntsen själva.
Totalt är ett 20-tal personer engagerade till projektet, och WEA raggar statister för fullt.
- Det var lite svårt i början, säger Alexander Robertsson. "Äh, det kommer ju inte bli något av det" var det många som sa. Men sedan jag redogjort närmare om idén och produktionen har de nappat.
I nuläget håller manuset på att finslipas, och det är snart dags för kamerorna att börja rulla.
Den stundande studentexamen kommer att bidra med autentiska filmklipp, och sedan kommer inspelningen äga rum i sommar.
- Förutom F17 kommer vi filma ö-scenerna mest på Aspö och i Brunnsparken, säger Alexander Robertsson. Det kommer att ta mer tid än något vi gjort tidigare, så det är därför vi ska försöka hinna med det mesta nu under sommarlovet.
Vad som sedan kommer hända med filmen återstår att se.
- Vi kommer göra en DVD av "Studentfesten", säger Andreas Woller. Där blir det nog dessutom med lite extramaterial, exempelvis bortklippta scener eller inspelningstabbar. Sedan ska vi skicka den till Statens Filminstitut, och sedan får vi se vad som händer. Oavsett hur det går älskar vi vår hobby och kommer nog aldrig att sluta göra film.