Unga från Karlskrona på stort demokratimöte

Karlskrona/Stockholm Artikeln publicerades
Olivia Klang och Max Åkerström från Karlskrona på nationella toppmötet Youth 2020.
Foto: Privat
Olivia Klang och Max Åkerström från Karlskrona på nationella toppmötet Youth 2020.

Under fredagen pågår Youth 2020 som handlar om de ungas rättigheter och inflytande i demokratiprocessen. Max Åkerström från LiveGreens nätverk i Karlskrona var en av två representanter.

– Det känns som om man måste komma till en viss åldersgräns innan nån lyssnar på en, säger han.

Sydöstran fick tag i Max Åkerström som tillsammans med Olivia Klang var med under fredagens Youth 2020.

Platsen var Bonnierhuset i Stockholm där 200 unga människor träffades för att lyssna och inspireras av olika föreläsare – och utbyta erfarenheter med varandra i kampen att få en plats i den demokratiska processen.

– Det har varit väldigt bra, det har känts som att här är fullt av människor som vill göra skillnad och inte att de tvingas sitta och lyssna på en föreläsning. Att man vill vara med i något större, säger Max Åkerström.

Till toppmötet var det 60 inbjudna makthavare och experter – och framförallt, på mötet plockade man upp de idéer som tagits fram från tidigare idéverkstäder under året.

– Idag är det väldigt svårt att som ung ändra på något. Det känns som om måste komma till en viss åldersgräns innan nån lyssnar på en.

Hur ska man lösa den knuten?

– Det är det vi jobbar med här idag, att komma på lösningar.

Fakta

Youth 2020

• En rörelse av barnrättskämpar, demokratiaktivister och unga ledare som arbetar för att säkerställas ungas plats i demokratin. Tillsammans arbetar vi för att eliminera det demokratiska underskottet för unga.

• Man gör det dels genom att kämpa för strukturell förändring i de demokratiska systemen för att öka barns och ungas inflytande och delaktighet. Men även genom att stärka, ge förutsättningar och röst till unga där behoven är som störst.

Källa: Youth 2020.

Visa mer...

Bakgrunden till att nätverket ur LiveGreen är med på ett hörn nationellt är att man i mars i år ställde in länets ungdomsdrivna festival i Hoglands park.

– Anledningen var att vi som unga entreprenörer upplevt strukturellt motstånd, ojämlik behandling och förminskande attityder, delvis i anslutning till vårt arbete med Karlskronas stadsfest och Karlskrona kommun, säger Louise Lindén hos LiveGreen.

Efter ett möte i slutet av maj där unga artister, entreprenörer, studenter och volontärer träffades i Karlskrona beslutade man att haka på Youth 2020:s toppmöte med sina egna idéer, insikter och erfarenheter från Karlskrona.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.