Unga jazzmusiker årets stipendiater

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Stipendiaterna Alexander Liljeberg och Mauritz Lindström bjöd tillsammans på jazzmusik under Föreningen Gamla Carlscronas årsmöte.
Foto: Matilda Ohlsson
Stipendiaterna Alexander Liljeberg och Mauritz Lindström bjöd tillsammans på jazzmusik under Föreningen Gamla Carlscronas årsmöte.

När Föreningen Gamla Carlscrona skulle utse årets kulturstipendiater föll valet på klasskamraterna Alexander Liljeberg och Mauritz Lindström.

De har båda fastnat för jazzmusik och bjöd tillsammans på flera klassiska örhängen under föreningens årsmöte.

Varje år delar Föreningen Gamla Carlscrona ut totalt 10 000 kronor till ungdomar från Karlskrona kommun som arbetar med eller vill arbeta med musik, teater, dans eller inom något annat kulturellt område.

– I år föll valet på två stipendiater som stack ut lite extra, säger Emma Anbrand, ordförande i stipendiekommittén.

Båda var på plats när föreningens 74:e årsmöte hölls under lördagen på Blekinge museum.

Mötet inleddes med stipendieutdelning där Alexander Liljeberg och Mauritz Lindström fick ta emot diplom, blommor, applåder och, inte minst, 5 000 kronor vardera.

De går båda två sista terminen på Törnströmska gymnasiets estetiska program, med inriktning musik.

– Detta är bästa spelkompisen. Vi har båda en kärlek för improvisationsmusik och jazz, säger 19-årige Mauritz Lindström från Backabo om klasskamraten Alexander Liljeberg.

Men att de båda sökt Föreningen Gamla Carlscronas stipendier blev en överraskning.

– Vi visste inte om att den andre sökt förrän vi ringde till varandra för att berätta att vi fått det, säger Alexander Liljeberg, 18, som är uppvuxen i Johannishus men i dag bor i Karlskrona.

Han blev väldigt glad över beskedet.

– Det känns fantastiskt kul, säger han.

Mauritz Lindström fyller i:

– Det är jätteroligt att få lite stöd i rätt riktning. Man känner sig stolt i dag när det också är familj och vänner här för att titta på oss.

Vid stipendieutdelningen spelade de tillsammans, på kontrabas och saxofon, tre klassiska låtar: ”Visa från Utanmyra”, ”Summertime” och ”The Nearness of You”.

Stipendieutdelningen skedde under Föreningen Gamla Carlscronas årsmöte på Blekinge museum.
Foto: Matilda Ohlsson
Stipendieutdelningen skedde under Föreningen Gamla Carlscronas årsmöte på Blekinge museum.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.