Kommunen bröt mot lagen

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

När en ungdom som var familjehemsplacerad i Karlskrona kommun ringde mottagningstelefonen för att anmäla missförhållande blev hen hänvisad till att ringa sin hemkommun i stället.

Det var i slutet av maj som ungdomen ringde kommunens mottagningstelefon. Detta för att hen inte längre ville bo kvar i sitt familjehem eftersom det förekom missförhållanden där. Ungdomen blev då hänvisad till att ringa sin handläggare i sin hemkommun.

Detta bryter mot Socialtjänstlagen som säger att socialtjänsten genast ska anmäla till ansvarig socialnämnd, om man får kännedom om att ett familjehemsplacerat barn far illa.

Först dagen efter telefonsamtalet gjordes en anmälan som skickades vidare till den ansvarige i ungdomens hemkommun.

Kommunen har nu gjort en avvikelserapport efter händelsen. I den skriver man att man har haft samtal med berörd personal angående gällande rutiner, för att undvika att samma sak händer igen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.