Ungskär – en riktig pärla

Ungskär Artikeln publicerades
Förutom med egen båt kan man ta sig till Ungskär med skärgårdstrafiken från Karlskrona och Torhamn.
Foto: Helena Torstenson
Förutom med egen båt kan man ta sig till Ungskär med skärgårdstrafiken från Karlskrona och Torhamn.

Under några härliga dagar i sommar besökte tidningens lokalkorre Helena Torstenson ön Ungskär som ligger i Karlskronas östra skärgård. Här delar hon med sig av sin upplevelse.

Ungskär har en liten hamn med dåligt djup så det är inte så många båtägare som vågar sig in här, vilket gör det ännu mysigare för de som faktiskt gör det. Jag kom med vår båt precis efter skärgårdsbåten Ungskär som går från Torhamn. Skepparen gjorde en tvär sväng för att komma in mot hamnen, farleden är smal med mycket sten runt omkring så det gäller att veta var man ska köra.

Väl iland möts jag av fåglar, trevliga människor, katter och en man som heter Arne Nordström. Jag pratar en stund med Arne som berättar att de är fyra personer som bor på Ungskär året runt och att han som är 64 år är yngst av dem. Han har bott på ön i hela sitt liv och fiskar i stort sett varje dag.

Ungskärsbon Arne Nordström rensar dagens fångst.
Foto: Helena Torstenson
Ungskärsbon Arne Nordström rensar dagens fångst.

Lanthandeln på ön lades ner på 1950-talet och skolan på 70-talet. Skolan var den sista i östra skärgården och hade funnits på Ungskär i cirka 100 år.

Det finns en markerad promenadstig runt ön och även ut på ön Lungskär som är sammanbunden med Ungskär med en gammal militärväg. Under mina promenader här såg jag flera hägrar, många andra fåglar och såklart korna som betar på den obebodda delen av ön.

I hamnen kan man sitta på något av träborden och bara njuta av att titta på alla båtar som passerar i farleden utanför. Men ser även ut till ön Utlängan med hamnen Stenshamn.

Denna lilla idyll är verkligen värd att besöka, men ta med mat och dryck för det kan du inte köpa här.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.