Unik vandring i kulturens tecken

Karlskrona Artikeln publicerades
Kulturutövarna Irina Novokrescionova, Michaela Ivarsdotter, Annie Gylling, Åke Franzén, Joakim Larnö och Johan Sturesson.
Foto: Maya Lagerholm
Kulturutövarna Irina Novokrescionova, Michaela Ivarsdotter, Annie Gylling, Åke Franzén, Joakim Larnö och Johan Sturesson.

Art Carlscronas kulturvandring bjuder in till ateljévisningar och lyfter fram Karlskronas kulturskatter.

Art Carlscrona är ett nätverk av lokala och professionella kulturskapare med inriktning mot konst, hantverk, teater, musik och turism. Under augusti håller de i kulturvandringar där de lotsar besökarna genom stadens kulturskatter. Konceptet är att under vandringarna gå från ateljé till ateljé och på så vis ge en tydlig insyn i konstnärernas verksamhet.

Konstnären och initiativtagaren Åke Franzén berättar att han tyckte att Karlskrona Turistbyrå inte var tillräckligt informerade om den lokala konstkraften i Karlskrona. Han bjöd därför in dem att besöka stadens ateljéer. Ur detta föddes sedan idén att även ha publika visningar, berättar Åke Franzén.

Med vandringen vill man visa upp bredden av kulturformer med allt ifrån konst inom skulptur, textil, musik och måleri. Man kommer även att lyfta fram konstnärsplatser och konstverk i stadsmiljön, berättar Annie Gylling som kommer att vara guide på vandringarna.

– Vi vill visa upp mötet mellan olika konstarter och levandegöra kulturen genom dramaturgiskt berättande. Karlskrona är en stad med konstverk i varje gathörn, med många vackra skulpturer. Kulturen är som en slags livsnerv kan man säga.

Upplevelsen kommer även att förstärkas med musik och ljudillustrationer som ska ge en större helhetskänsla för besökarna, berättar Johan Sturesson som arbetar med elektronisk musik även utomlands.

– Det brukar inte vara så vanligt med icke kommersiell musik i småstäder. Men vi tänkte att det måste ju gå att göra även här, säger Johan Sturesson.

Utöver att lyfta de nutida lokala konstnärerna vill Art Carlscrona även sätta ljus på historiska kulturutövare med Karlskronabakgrund, såsom konstnären Ottilia Adelborg och den världskände dansaren John Lind.

Premiärvandringen går av stapeln den 14 augusti och hålls sedan varje onsdag och fredag månaden ut. Vandringen avslutas med en samlingsutställning och med fika där det bjuds på Åke Franzéns kulturbakade bröd. Man hoppas på att locka en bred kulturälskande publik, med både karlskroniter och turister.

– Det blir intima visningar där man verkligen får se själva kärnan av konstnärlig verksamhet, säger Annie Gylling.

Framöver hoppas Art Carlscrona på att kunna fortsätta hålla vandringarna även kommande år. Annie Gylling berättar att visionen är att inspirera till fler kulturupplevelser och lyfta fram det lokala kulturutbudet i staden.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.