Unikt vandrarhem i skärgården till salu

Aspö Artikeln publicerades
Aspö Lotstorn har varit vandrarhem sedan 1997. Nu är det dags för de nuvarande ägarna att gå i pension, och tornet har lagts ut till försäljning.
Foto:Mattias Mattisson
Aspö Lotstorn har varit vandrarhem sedan 1997. Nu är det dags för de nuvarande ägarna att gå i pension, och tornet har lagts ut till försäljning.

Efter 20 år är det dags för Sven-Erik och Ellinor Löfgren att lämna över sitt livsverk till nya förmågor. Nu är Aspö Lotstorn till salu.

Sven-Erik och Ellinor köpte det gamla lotstornet 1996 och efter en upprustning öppnade det som vandrarhem året efter. Sedan dess har hotell- vandrarhemmet byggts ut med stugor, reception och utkiksrum. Efter 20 år med det unika vandrarhemmet planerar ägarna att tacka för sig.

– Jag är 72 år och min hustru är 77, så vi känner att pensionen hägrar och att det är dags för yngre krafter att ta över, säger Sven-Erik Löfgren.

Under söndagen lades vandrarhemmet, som innefattar ett sex våningar högt torn, samt tre stugor och servicehus ut till försäljning med en prislapp på 3,8 miljoner kronor. Det finns även kök och matsal för 24 gäster, och ett mindre konferensrum.

– Det är redan flera intressenter som har hört av sig. Det finns stora möjligheter här ute, man skulle till exempel kunna driva café, säger Sven-Erik Löfgren.

Lotstornet byggdes i slutet av andra världskriget och invigdes 1945, och det fungerade sedan som lotsplats fram till 1988 då det avbemannades. Sedan fungerade det som sommarstuga åt Sjöfartsverkets personal fram till att Sven-Erik och Ellinor köpte det och byggde om till vandrarhem.

– Det var ett ganska svårt beslut att ta, jag hade gärna fortsatt lite till, men man måste inse att det tar slut.

Under åren som vandrarhem har Aspö Lotstorn bland annat uppmärksammats av Dagens Nyheter och reseprogrammet Packat och klart. 2013 knep man en silverplats när Svenska Turistföreningen utsåg årets nykomlingar bland landets vandrarhem.